Hoe brandwonden behandelen?

Hoe moet je brandwonden behandelen? Bij een brandwond moet je al snel (zeer) voorzichtig zijn. Zeker bij het behandelen van tweedegraads of derdegraads brandwonden kun je meer fout dan goed doen. Het behandelen van brandwonden kan soms misschien tegen je gevoel ingaan. Je wilt namelijk zorgen voor verlichting en dus kun je de neiging hebben om bijvoorbeeld middelen erop te smeren. Dat is zelden een goed idee. Hier lees je hoe je brandwonden moet behandelen.

Scroll om verder te lezen

BHV cursus volgen?

Hoe brandwonden te behandelen? De belangrijkste regel: koelen

Het belangrijkste bij het behandelen van brandwonden, is het koelen van de wond. Niet voor niets zegt men: “eerst water, de rest komt later”. Het is belangrijk om een brandwond te koelen om verdere schade zoveel mogelijk te beperken. Koeling zorgt ervoor dat de verbranding stopt. Bovendien brengt het verlichting en maakt het de wond schoon.

 

Voor koelen geldt eigenlijk dat je dit nooit te lang of te intensief kunt doen. Let wel op dat je geen koud water gebruikt, maar lauw water. Een kleine brandwond kun je een paar minuten koelen. Een ernstigere brandwond lange tijd (tien tot wel twintig minuten), of zelfs totdat eventuele hulpdiensten arriveren. Koelen is dermate belangrijk dat het altijd de hoogste prioriteit heeft: zelfs slootwater is beter dan geen water.

Hoe moet je eerstegraads brandwonden behandelen?

Een eerstegraads brandwond kan vervelend en pijnlijk zijn, maar kan eigenlijk nooit echt kwaad. Na het koelen laat je de wond rustig drogen in de lucht. Dit is in vrijwel alle gevallen voldoende. Is de wond pijnlijk of vochtig, dan kun je deze afdekken met een vet gaasje en verband.

Hoe moet je tweedegraads en derdegraads brandwonden behandelen?

Tweedegraads brandwonden zijn heftig. Vooral omdat deze in de regel pijnlijker zijn dan de ergste categorie brandwonden: derdegraads brandwonden. Bij derdegraads brandwonden is er namelijk dermate veel weefsel verbrand, dat ook zenuwen beschadigd kunnen zijn, waardoor slachtoffers in eerste instantie – in combinatie met een mogelijke shock – (vrijwel) niets voelen.

 

Tweede- en derdegraads brandwonden moet je behandelen door intensief te koelen. Schakel ook altijd hulpdiensten in en blijf de wond koelen totdat deze arriveren. Heeft een slachtoffer kleding aan die je niet gemakkelijk kunt verwijderen, bijvoorbeeld omdat deze (misschien) aan de wond is vastgekleefd? Probeer kleding dan niet te verwijderen, maar koel deze mee. Smeer ook nooit middelen op een tweedegraads of derdegraads brandwond: dit brengt een risico op infectie met zich mee.

 

Voor verdere behandeling van een tweedegraads of derdegraads brandwond, volg je altijd de aanwijzingen van een specialist.

Gerelateerde producten

image (10)


Burncare producten

Veiligheidshesjes BHV

Brandpreventie pakketten

Rookmelder Smartwares RM218

Rookmelders

Meer blogs lezen?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.