4 tips bij een branduitbraak
Een branduitbraak is één van de gevaarlijkste en engste dingen die je kunnen overkomen. Wat moet je doen bij een branduitbraak? Dat is voor een deel afhankelijk van de situatie. In bedrijven zijn er protocollen en brandblusmiddelen. In een privésituatie vaak niet. Wij geven hierbij 4 tips bij een branduitbraak in beide situaties.
Scroll om verder te lezen
Blusmiddelen laten keuren?
Sla direct alarm
Je eerste handeling bij een branduitbraak is alarm slaan. We gaan er dan vanuit dat er ook nog andere mensen aanwezig zijn. Hoe sla je alarm? In het bedrijf is er misschien een brandmeldinstallatie. Ook zullen er dan afspraken zijn over de procedure.
Thuis is dit vaak niet het geval. Alarm slaan kan dan zo eenvoudig zijn als heel hard roepen dat er brand is. Dat hoeft natuurlijk niet wanneer een rookmelder al alarm heeft geslagen. In het bedrijf kan het zo zijn dat hulpdiensten automatisch worden gewaarschuwd. De laatste stap in deze blog is in dat geval niet nodig.
Kijk naar blusmogelijkheden
Wanneer er sprake is van een branduitbraak moet je een keuze maken: blussen of ontruimen? Die keuze is niet altijd eenvoudig. Je hebt niet veel tijd om die keuze te maken. Blijf kalm en denk goed na. Is het een kleine of net beginnende brand? Begin dan met blussen als er goede blusmiddelen aanwezig zijn. Houd altijd ontwikkelingen in de gaten. Merk je tijdens het blussen dat het niet lukt om de brand onder controle te krijgen? Evacueer dan. Is direct duidelijk dat de brand te groot of te gevaarlijk is om te blussen? Beslis dan direct om te ontruimen.
Ontruim
Bij een brand moet iedereen zo snel mogelijk veilig zijn. Daarom hebben bedrijven een ontruimingsplan.
Dit dient bij brand te worden opgevolgd. Het is de snelste en veiligste manier om iedereen het pand uit te krijgen.
Thuis heb je geen ontruimingsplan. Zorg voor de snelste, veilige route het huis uit. Het is belangrijk om, waar mogelijk, tijdens het vluchten ramen en deuren te sluiten. Zo kan de brand zich minder snel verspreiden. Het belangrijkste is en blijft wel om jezelf (en anderen) zo snel mogelijk in veiligheid te brengen.
Schakel hulpdiensten in
Heb je het pand verlaten en ben je veilig? Schakel dan de hulpdiensten in. Bij bedrijven met brandmeldinstallaties gebeurt dit automatisch. Zonder meldinstallatie of in de privésfeer zul je dit zelf moeten doen. Je doet dit zo snel mogelijk maar pas wel wanneer je in veiligheid bent. Brand ontvluchten heeft altijd de hoogste prioriteit.
Zijn hulpdiensten gewaarschuwd dan kun je kijken of je alsnog kunt beginnen met het blussen van de brand. Doe dit alleen als je zeker weet dat het veilig kan. Is er brand in het bedrijf? Dan volg je altijd de instructies van BHV’ers op.
Word bhv'er
Wil jij leren hoe je brand moet bestrijden en moet handelen bij branduitbraak? Word BHV’er. Als BHV’er heb je geleerd branden te blussen en te evacueren. Ook EHBO maakt hier onderdeel van uit. Schrijf je in voor een BHV cursus van ARBO centrum om je BHV certificaat te behalen.
Gerelateerde producten
Meer nieuws lezen?
Risico Inventarisatie en Evaluatie: dit is waarom het verplicht is
Risico Inventarisatie en Evaluatie: dit is waarom het verplicht is Elk bedrijf met medewerkers in dienst is verplicht om een RI&E te hebben: een Risico
Nog geen BHV plan? Dit is wat je moet doen
Nog geen BHV plan? Dit is wat je moet doen Heb je nog geen BHV plan? Een goed BHV plan mag niet op de werkvloer
Je hebt een ontruimingsplan: dit is hoe het werkt
Je hebt een ontruimingsplan: dit is hoe het werkt Een goed ontruimingsplan hebben is van groot belang. Breekt er brand uit of vindt er een