Je hebt een ontruimingsplan: dit is hoe het werkt

Een goed ontruimingsplan hebben is van groot belang. Breekt er brand uit of vindt er een andere situatie plaats waardoor het gebouw snel verlaten moet worden, dan kun je er met een ontruimingsplan voor zorgen dat dit veilig en soepel verloopt. Iedere organisatie is verplicht een ontruimingsplan te maken. Dit plan moet aan vastgestelde regels voldoen. ARBO centrum kan jou helpen een ontruimingsplan te maken dat aan alle eisen voldoet. In dit artikel vertellen wij je welke onderdelen het ontruimingsplan bevat en waarom ontruimingsoefeningen doen van groot belang is. 

Waarom een ontruimingsplan

Welke onderdelen bevat het ontruimingsplan?

Elk ontruimingsplan dient over een aantal standaard onderdelen te beschikken. Welke onderdelen moeten er in een ontruimingsplan staan? De volgende elementen vind je zeker terug in het ontruimingsplan:

 

– Gegevens van de organisatie

– Hoe de bedrijfshulpverlening georganiseerd is

– De alarmeringsprocedure

– Wat BHV’ers moeten doen bij brand en ontruiming

– Een BHV logboek

– Een ontruimingsplattegrond

 

Let op: de ontruimingsplattegrond is een zeer belangrijk onderdeel hiervan en dient duidelijk zichtbaar in het pand te hangen. Kies voor centrale plekken waar de plattegrond voor iedereen duidelijk zichtbaar is.

Bij een ontruimingsplan horen ontruimingsoefeningen

Stel je voor dat er een brand uitbreekt en door de rookontwikkeling niemand meer iets ziet. Er ontstaat paniek, waardoor iedereen zich een weg duwt naar de uitgang. Doe je regelmatig ontruimingsoefeningen, dan weten medewerkers precies waar de uitgangen zijn en hoe zij moeten handelen als het gebouw ontruimd moet worden. ARBO centrum kan je hier ook bij helpen. Door ontruimingsoefeningen te houden, verhoog je de kans op een succesvolle ontruiming zonder slachtoffers.

Ontruimingsplan maken? Vraag ARBO centrum om hulp

Wil je een ontruimingsplan laten maken of heb je hulp nodig bij het uitvoeren van ontruimingsoefeningen? Zet dan ARBO centrum in en neem direct contact met ons op. Wij maken een goed ontruimingsplan, waardoor je precies weet wat je te doen staat als zich een noodsituatie voordoet. Ook bieden wij ondersteuning bij het uitvoeren van ontruimingsoefeningen. Kies ook voor optimale veiligheid en laat je ontruimingsplan maken door ARBO centrum. Onze specialisten weten precies waar dit plan aan moet voldoen.

Vragen over deze blog? Mail gerust naar marketing@arbocentrum.nl!

Meer blogs

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.