Risico Inventarisatie en Evaluatie: dit is waarom het verplicht is

Elk bedrijf met medewerkers in dienst is verplicht om een RI&E te hebben: een Risico Inventarisatie en Evaluatie. Maar waarom is dit eigenlijk? In deze blog lees je waarom dit verplicht is.

RI&E laten maken

Werkgevers zijn wettelijk verplicht om te zorgen voor goede veiligheid

Als werkgever ben je verplicht om te zorgen voor goede veiligheid voor je medewerkers. Een verplichting heeft natuurlijk geen enkele waarde als er geen manieren zijn om deze te controleren. Daarom zijn er bepaalde instrumenten bedacht en zijn er wetten en regels opgesteld. De RI&E is hier een van. Wil je weten waarom de Risico Inventarisatie en Evaluatie zo belangrijk is? Lees dan verder.

Een RI&E is een standaard die overal kan worden toegepast

Eén van de redenen waarom de RI&E verplicht is, is omdat deze binnen elk bedrijf kan worden toegepast. Het gaat namelijk om het in kaart brengen van specifieke risico’s binnen het bedrijf. Dus wat voor bedrijf het ook betreft: de RI&E kan altijd worden gebruikt. Daarom is het een verplichting die voor elk bedrijf geldt, en niet alleen binnen bepaalde sectoren of bedrijven.

Het beginpunt van verder veiligheidsbeleid

Nog een belangrijke reden om de Risico Inventarisatie en Evaluatie verplicht te stellen, is omdat bedrijven hiermee een basis leggen voor verder veiligheidsbeleid. Door de RI&E te verplichten, worden bedrijven ertoe gedwongen om bij de basis te beginnen. Dit zorgt ervoor dat er aan alles wordt gedacht. Deze verplichting is dus zo breed mogelijk en dat komt de totale veiligheid ten goede.

Altijd iets om op terug te vallen

In de RI&E wordt belangrijke informatie vastgelegd. Informatie waar medewerkers altijd op terug kunnen vallen en die altijd inzichtelijk is.

Hulp nodig bij het maken van een RI&E?

Je zult begrijpen dat de RI&E ontzettend belangrijk is. Je wilt hierin niets over het hoofd zien. Maar hoe zorg je hiervoor? Je kunt gebruik maken van een voorbeeld RI&E. Maar dan nog: elk bedrijf is anders. Ook jouw bedrijf heeft te maken met specifieke risico’s die bij andere bedrijven niet exact gelden, en andersom. Denk alleen al aan de risico’s van een specifieke locatie of een specifiek pand.

 

Je kunt ook de hulp inschakelen van ARBO centrum. Onze specialisten stellen voor jou een RI&E op die aan alle eisen voldoet. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Vragen over deze blog? Mail gerust naar marketing@arbocentrum.nl!

Meer blogs lezen?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.