Wie mag een brandblusser keuren?

Als bedrijf ben je wettelijk verplicht om te zorgen voor een veilige werkomgeving. Brandblussers zijn een belangrijk onderdeel van bedrijfsveiligheid.  Een brand kan vaak in de kiem worden gesmoord met een brandblusser. 

Brandblussers moeten met regelmaat worden gekeurd. Deze keuring mag alleen worden gedaan door een professionele, REOB gecertificeerde monteur of keurmeester.

Waarom een professionele keurmeester?

Van buitenaf zie je niet of een brandblusser nog goed is. Net als veel andere producten slijten ook brandblussers, vaak binnenin. Zo kan een blusser zonder goed onderhoud druk verliezen. En druk is essentieel om goed te kunnen blussen. Tijdens onderhoud en inspectie komen eventuele verborgen gebreken aan het licht. 

Een professionele monteur (keurmeester) weet hoe de brandblusser werkt. Hij kent de eisen en belangrijke onderhoudsaspecten. Bovendien is een keuring alleen geldig wanneer deze wordt uitgevoerd door een officieel gecertificeerde instantie.

Hoe vaak moet een brandblusser worden gekeurd?

Het is in de basis verplicht de brandblusser elke twee jaar te laten keuren. Voor draagbare en verrijdbare brandblussers geldt meestal een termijn van één jaar. Bij grotere risico’s op brand kan het verplicht worden om de blusser vaker te laten keuren.

Tijdens de keuring wordt vooral gecontroleerd op het ontstaan van corrosie. Corrosie kan een belangrijke oorzaak zijn van het niet goed werken van een brandblusser. Naast een technische keuring zal de keurmeester ook controleren of de brandblusser op de juiste plek hangt en of er voldoende blusmiddelen aanwezig zijn.

Wat gebeurt er na de keuring?

Na de keuring wordt een keuringsrapport opgesteld. Voldoet de brandblusser niet meer aan de eisen? Dan zal deze worden afgekeurd. Wordt de brandblusser goedgekeurd? Dan wordt deze voorzien van een keurmerk sticker.

Soms is het voldoende om een onderdeel te vervangen of te vernieuwen, waarna de brandblusser alsnog kan worden goedgekeurd.

Wat kan je zelf doen?

Het is verstandig als bedrijf ook zelf de brandblusser(s) regelmatig te controleren op onderstaande punten:

  • hangt de brandblusser nog op de juiste plek?
  • heeft er recent controle en keuring plaatsgevonden?
  • is de borging nog aanwezig?
  • is de instructie goed te lezen?
Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.