Wie betaalt veiligheidsschoenen?
Veiligheidsschoenen zijn belangrijk. Dat weet je waarschijnlijk wel. Maar in sommige gevallen zijn veiligheidsschoen ook verplicht. En dan is het fijn om te weten dat in de meeste gevallen de werkgever betaalt.
Wanneer zijn veiligheidsschoenen verplicht?
De enige sector waarin veiligheidsschoenen altijd verplicht zijn bij wet is de bouw. In de bouw zijn veiligheidsschoenen onmisbare persoonlijke beschermingsmiddelen. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de gevaren in de bouw. Je voeten zijn kwetsbaar. Er wordt gewerkt met zware materialen die kunnen vallen en letsel aan je voeten toebrengen. Door veiligheidsschoenen te dragen beperk je de kans op letsel.
De bouw is zeker niet de enige sector waarin veiligheidsschoenen worden gedragen.
Ook in andere sectoren geldt een verplichting tot het dragen van veiligheidsschoenen.
Denk aan magazijnen waar met zware objecten wordt gewerkt. Of Laboratoria. Maar ook bezorgers van witgoed.
Welke veiligheidsschoenen zijn er?
We kennen allemaal wel de schoenen met stalen neuzen. Maar werk je in de horeca, dan zal je gebruik maken van schoenen met een anti-slipzool. Laboratoriummedewerker zijn weer gebaar bij waterdichte schoenen die beschermen tegen vloeistoffen.
Waarom betaalt de werkgever veiligheidsschoenen?
In veel gevallen betaalt de werkgever dus veiligheidsschoenen. Werkgevers zijn namelijk verplicht om medewerkers te voorzien van de persoonlijke beschermingsmiddelen die zij nodig hebben om hun werkzaamheden veilig uit te voeren. Mocht een werkgever jou dus vragen om zelf je veiligheidsschoenen te kopen, dan kun je hier het beste over in gesprek gaan: waarom worden de schoenen niet vergoed of beschikbaar gesteld terwijl de werkgever het dragen hiervan wel verplicht?
De keuze van de veiligheidsschoen hangt dus helemaal af van de branche waarin je werkt en de bescherming die je daarbij nodig hebt. Elk type veiligheidsschoen heeft zijn eigen kenmerken en vaak ook eigen certificeringen. Ga dus goed na welke schoen je nodig hebt.
Cursus inplannen?
Relevante artikelen voor jou
Hoe voelt gehoorschade?
Hoe voelt gehoorschade? Wanneer je gehoorschade op hebt gelopen, zul je dit op een gegeven moment voelen. Iedereen weet wel hoe tijdelijke gehoorschade voelt. Je
Hoe ontstaat gehoorschade?
Hoe ontstaat gehoorschade? Gehoorschade is een veel voorkomend probleem wereldwijd. Vooral in beroepen waarin je wordt blootgesteld aan harde geluiden. Gehoorschade kan tijdelijk zijn, maar
Welke oordoppen voor muziek?
Welke oordoppen voor muziek? Muziekevenementen zoals concerten en festivals kunnen een onvergetelijke ervaring bieden, maar ze kunnen ook schadelijk zijn voor je gehoor vanwege het