VCA in olie, gas en offshore

De olie, gas en offshore sector was een van de eerste sectoren waarin VCA gemeengoed werd. Het is niet moeilijk om te zien waarom. VCA kwam tot stand in de petrochemische industrie, als middel om het aantal ongelukken omlaag te brengen en te zorgen voor meer veiligheid. In de olie, gas en offshore sector gelden grotendeels dezelfde risico’s als in de petrochemische industrie.

 

VCA is uitgegroeid tot een instrument op het gebied van veiligheid voor risicovolle sectoren. Risicovolle sectoren zijn er in diverse gradaties en vaak elk met hun eigen specifieke risico’s. Vanuit 23 verschillende branches zijn brancheorganisaties aangesloten bij SSVV, Stichting Samenwerken Voor Veiligheid, het orgaan dat VCA beheert. Vanzelfsprekend is de olie, gas en offshore sector hierin goed vertegenwoordigd.

VCA in olie, gas en offshore: onmisbaar

VCA in olie, gas en offshore is simpelweg onmisbaar. Het zal dan ook niemand verbazen dat zo goed als alle bedrijven die in deze branche actief zijn, of er raakvlakken mee hebben, VCA gecertificeerd zijn. Dat geldt natuurlijk ook voor de medewerkers in deze branche. Vrijwel elk bedrijf zal het hebben van een VCA certificaat verplicht stellen voor personeel.

 

Wie werkt in deze branche, wordt vrijwel altijd blootgesteld aan gevaren en risico’s. Dan hebben wij het uiteraard wel vooral over de mensen die de kernwerkzaamheden van de bedrijven uitvoeren, en niet direct over de mensen in deze sector met een kantoorbaan. Wie met de producten of winning hiervan werkt, werkt met zeer gevaarlijke stoffen die giftig of licht ontvlambaar kunnen zijn. Bovendien wordt er vaak gewerkt op locaties die beslist gevaarlijk kunnen zijn.

 

Daarom is het van groot belang dat personeel goede kennis heeft van veiligheid en risico’s. Daar wordt met tal van opleidingen en certificeringen voor gezorgd, maar VCA kan gerust worden gezien als de basis. Juist omdat VCA niet zozeer inhoudelijk ingaat op de werkzaamheden: VCA creëert vooral urgentie voor veiligheid en geeft gecertificeerde werknemers de kennis en middelen om capabel te werken met het oog op veiligheid, gezondheid en milieu.

De plichten van werkgevers

Werkgevers hebben de wettelijke verplichting om voor medewerkers een zo veilig mogelijke werkomgeving te scheppen. Dat dit in olie, gas en offshore een grotere uitdaging met zich meebrengt dan op een gemiddeld kantoor, zal iedereen begrijpen. Daarom is het van essentieel belang dat bedrijven in deze sector VCA gecertificeerd zijn. Zo weten zij wat belangrijk is en waar zij op moeten letten om zorg te dragen voor een zo veilig en gezond mogelijke werkomgeving om zo het risico op ongelukken te minimaliseren.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

VCA verbodsborden

VCA verbodsborden VCA staat voor “Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers”. VCA verbodsborden worden gebruikt in situaties en bij bedrijven waar de VCA regels gelden

Lees verder »

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.