Hoe werkt een reachtruck?

De vraag “hoe werkt een reachtruck?” kent eigenlijk twee antwoorden. Natuurlijk ben je op zoek naar een compleet antwoord. Maar er zijn twee belangrijke elementen die de werking van een reachtruck bepalen en definiëren. Het rijden zelf en het werken met de mast en het hefmechanisme.

Hoe werkt het rijden met een reachtruck?

Een reachtruck vertoont veel overeenkomsten met een heftruck. Ze zijn ook voor dezelfde taken gemaakt. Maar er zijn verschillen. Zowel in taken als in besturing. Voor een leek lijken een heftruck en reachtruck misschien hetzelfde voertuig. Toch voelt rijden met deze voertuigen heel verschillend.

 

Rijden met een reachtruck kan namelijk best even wennen zijn. Bij veruit de meeste reachtrucks zit je namelijk niet recht achter de mast met je gezicht naar voren. Je zit in een hoek van 90 graden. Dat kan in eerste instantie wat minder natuurlijk aanvoelen. Je hebt hierdoor echter wel een beter zicht en overzicht.

 

Een ander belangrijk verschil is dat de meeste reachtrucks zijn uitgerust met drie wielen. In tegenstelling tot de vier wielen van een heftruck. Aan de achterkant, daar waar je de reachtruck bestuurt, is het voertuig voorzien van een enkel wiel in het midden. Dankzij deze constructie heeft een reachtruck een zeer kleine draaicirkel. Hij kan haast om zijn as draaien. Rijden met een reachtruck vereist dus training. Niet voor niets heb je een reachtruck certificaat nodig om een reachtruck te mogen besturen. Door zijn specifieke constructie werkt een reachtruck optimaal in krappe ruimtes.

Hoe werkt het heffen van ladingen?

We schreven net al: de vraag hoe een reachtruck werkt, kent eigenlijk twee antwoorden. Het rijden met het voertuig hebben we net behandeld. Maar hoe werkt het heffen? In dit opzicht werkt een reachtruck bijna hetzelfde als een heftruck. Het belangrijkste verschil is dat een reachtruck alleen binnen wordt gebruikt. Ook kan een reachtruck in de basis een iets lagere maximale last aan. Wel hebben veel reachtrucks dankzij de lange mast een groot bereik. Het tillen van lasten gaat hetzelfde als bij een heftruck: door de lepels onder de daarvoor bedoelde uitsparingen in een pallet te schuiven. Zo kan lading veilig en stabiel worden gepakt en vervoerd.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.