Hoeveel soorten reachtrucks zijn er?

Zijn er in jouw bedrijf reachtrucks aanwezig? Dan worden deze waarschijnlijk dagelijks voor diverse doeleinden gebruikt. Maar wist je dat er een verschil is tussen de diverse soorten reachtrucks? Hoeveel soorten reachtrucks zijn er eigenlijk?

Hieronder hebben we de verschillende reachtrucks voor je op een rijtje gezet met uitleg.

1.Reachtruck met vaste mast

Bij de reachtruck met vaste mast schuiven de vorken uit tot de gewenste in- of uitslagpositie dankzij een pantograaf. Reachtrucks worden wat minder vaak gebruikt. Toch zijn ze een goede optie. Je kan de toepassing van de reachtruck met vaste mast vergelijken met die van de reachtruck met intrekbare mast.

2.Dubbeldiepe reachtrucks

Dubbeldiepe reachtrucks beschikken over een uitschuifbare mast en hebben tevens uitschuifbare vorken, waardoor ze twee pallets, die dubbeldiep zijn opgeslagen, kunnen bereiken. Hierdoor neemt de  opslagcapaciteit aanzienlijk toe. Er zijn ook nadelen. Het laadgewicht en de hefhoogte zijn beperkt. Bij dubbeldiepe stellingen zijn pallets minder goed bereikbaar.

3.Zijladers

Een zijlader is de meer ontwikkelde reachtruck. De zijlager is voorzien van een systeem waarbij de wielen 90° kunnen draaien. Hierdoor kan de reachtruck zowel voorwaarts als zijwaarts worden verplaatst. De zijlader gebruik je voor lange ladingen. Denk aan pallets en colli’s van grote afmetingen, profielen, buizen, enzovoort.

De hefinstallatie zit aan de zijkant. Hiermee verleg je het zwaartepunt. Het voordeel is dat deze reachtruck zwaardere ladingen kan tillen en vanaf de zijkant een truck kan laden en lossen. Met een zijlader verplaats je makkelijk goederen door smalle gangen en deuren. Belangrijk voordeel is dat een reachtruck met zijlader heel stabiel is. 

Maar welke reachtruck je gebruikt, zorg ervoor dat je het reachtruck certificaat op zak hebt. Want alleen met een reachtruck certificaat beschik je over de kennis die je nodig hebt om de reachtruck te besturen.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Wat betekent logistiek?

Wat betekent logistiek? Wat betekent logistiek? Logistiek is de samenvatting van de complete keten van producent naar klant. Vanaf de productie, verscheping, opslag tot aan

Lees verder »

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.