Wat betekent logistiek?

Wat betekent logistiek? Logistiek is de samenvatting van de complete keten van producent naar klant. Vanaf de productie, verscheping, opslag tot aan de levering aan klanten. Logistiek is dus een breed begrip. Het hele traject van logistiek wordt ook wel de logistieke ketting genoemd. Of de supply chain.

De voornaamste schakels binnen deze ketting:

  • De aanvoer van producten, grondstoffen en onderdelen
  • De goederenstroom. De stroom van grondstoffen die wordt getransporteerd voor verwerking of consumptie
  • Het voorraadbeheer. Alle administratieve werkzaamheden die betrekking hebben op voorraad van goederen
  • De distributie. Het uitdelen, ronddelen, verdelen en verspreiden van goederen
  • Het transport, misschien wel de belangrijkste schakel.

Is er een verschil tussen transport en logistiek?

Transport en logistiek worden vaak in één adem genoemd. Bijna altijd wordt er gesproken van de “transport en logistiek sector”. Toch zijn transport en logistiek niet hetzelfde. Het transport is een niet onbelangrijk en omvangrijk onderdeel van de logistieke keten, De logistiek is het complete proces hier omheen. Maar logistiek kan niet zonder transport. Ze zijn met elkaar verbonden. Want zonder transport geen logistiek.  

 

Er is dus een verschil tussen transport en logistiek. Toch zie je en hoor je de deze twee termen bijna altijd samen. Logisch. Behalve dat transport een onmisbaar onderdeel is van de logistieke keten, zijn veel ondernemingen die werken in de transportsector, óók betrokken bij de logistiek.

 

En hoewel zij vaak niet verantwoordelijk zijn voor overige logistieke taken, hangen hun werkzaamheden hier wel mee samen. Een voorbeeld: een vrachtwagenchauffeur levert een lading af bij de expeditie. Hier stopt het transport, maar gaat het logistieke proces direct verder. De vracht wordt uitgeladen, gesorteerd en klaargemaakt voor verdere verwerking. Daarom is het volstrekt logisch om te spreken van transport en logistiek. Maar nu weet je wel het verschil.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Wat is een containertruck?

Wat is een containertruck? Een containertruck is een speciale vorkheftruck die specifiek is ontworpen voor het heffen en verplaatsen van grote containers. Vrachtcontainers zijn zowel

Lees verder »