Wat is een containertruck?

Een containertruck is een speciale vorkheftruck die specifiek is ontworpen voor het heffen en verplaatsen van grote containers. Vrachtcontainers zijn zowel groot als zwaar. Een containertruck is dan ook vele malen groter en zwaarder dan andere vorkheftrucks die je kunt gebruiken. De containerheftruck heeft grote luchtbanden, waardoor deze eenvoudiger kan manoeuvreren op oneffen terrein. De zware dieselmotor helpt de containertruck om de zwaarste containers te kunnen heffen en verplaatsen naar de gewenste bestemming hiervan.

Waarvoor wordt een containertruck ingezet?

Het voornaamste doel van de containertruck is het laden en lossen van containers op schepen, treinwagons en vrachtwagens. De lift heeft een extra ondersteunende achterplaat en de vorken zijn exact afgestemd op het te dragen gewicht van de container en inhoud hiervan. De lift mag niet toegepast worden voor containers die meer wegen dan de lift aankan.

 

Risico’s containertruck

De containertruck wordt veel gebruikt bij bedrijven met containerterminals vanwege de vele mogelijkheden die containertrucks bieden. Containertrucks hebben zowel verschillen in de bediening als in de constructie, waardoor ze zo hun eigen risico’s en gevaren hebben. Daardoor moeten de containertrucks op een geheel eigen manier bediend worden. Natuurlijk heb je hiervoor een certificaat nodig. Het betreft een zeer zwaar en zeer krachtig voertuig dat in de verkeerde handen voor grote schade kan zorgen.

Je certificaat behalen

Voor het werken met een containertruck is dus een specifiek certificaat vereist. Maar dit certificaat kan ook worden behaald door beginnende bestuurders. Je hebt hier geen voorkennis of vooropleiding voor nodig. Wel is het zo dat een certificaat voor een reguliere heftruck niet voldoende is om een containertruck te mogen besturen.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou