Is een rolsteiger certificaat verplicht?

Is een rolsteiger certificaat verplicht? Ja. Alleen verdient dit wel enige toelichting. Een rolsteiger certificaat is verplicht om op een rolsteiger te mogen werken. Voor het opbouwen van een rolsteiger geldt deze verplichting niet. Toch spreekt het eigenlijk voor zich dat je ook alleen een rolsteiger opbouwt wanneer je over een certificaat beschikt. Goede veiligheid begint met een goede, veilige opbouw die resulteert in een stabiele en veilige rolsteiger. Ook het opbouwen van de rolsteiger leer je tijdens een cursus waarmee je het certificaat behaalt.

Sinds wanneer is een rolsteiger certificaat verplicht?

De verplichting van een certificaat voor het werken met vaste steigers bestaat al langer. Sinds 2018 is ook voor het werken met een rolsteiger een certificaat verplicht. Dat is hartstikke logisch. Want ook met een rolsteiger ga je flink de hoogte in. Werken met een rolsteiger brengt dezelfde risico’s met zich mee als het werken op een vaste steiger. Nog meer risico’s zelfs, want een rolsteiger kan rijden en dus is het belangrijk dat deze goed wordt gestabiliseerd of verankerd.

Wat als je niet aan deze verplichting voldoet?

Wanneer je niet aan de verplichting voldoet, neem je in de eerste plaats een onverantwoord risico. De gevolgen hiervan kunnen letterlijk levensgevaarlijk zijn. Neem dit risico dan ook nooit. Daarnaast kan het je op sancties komen te staan. Je bent verplicht om aan te kunnen tonen dat je over de juiste kennis en vaardigheden beschikt om veilig op de rolsteiger te kunnen werken. Kun je dit niet aantonen, dan kun je worden beboet. Ook is het zo dat het in geval van schade of letsel tot problemen met verzekeraars kan leiden.

Je haalt je certificaat in één dag

Je rolsteiger certificaat behalen is helemaal niet zo moeilijk of tijdrovend. Je haalt je certificaat al in één dag. Je leert alles wat je moet weten om veilig te kunnen werken.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.