Wanneer moet je een rolsteiger verankeren?

Een rolsteiger is ontzettend handig. Los van het feit dat het gebruik hiervan soms simpelweg noodzakelijk is. Dé reden waarom een rolsteiger in sommige gevallen nog handiger is dan een vaste steiger, is uiteraard het feit dat deze verreden kan worden. Met een rolsteiger ben je dus in staat om bijvoorbeeld aan een compleet gebouw te werken door de steiger telkens naar de gewenste positie te verrijden. Het feit dat een rolsteiger kan rijden, betekent natuurlijk automatisch dat het belangrijk is om deze goed en veilig vast te zetten. Dat kan uiteraard, want de wielen kunnen worden geblokkeerd. Is dat altijd genoeg, of moet je een rolsteiger soms ook verankeren. En wanneer moet je een rolsteiger verankeren?

Wanneer moet je een rolsteiger verankeren? Onder andere bij wind

Een rolsteiger veranker je om te zorgen voor extra veiligheid. Soms is dat noodzakelijk. Een rolsteiger moet je verankeren vanaf windkracht 6. Doe je dit niet, dan ben je niet alleen in overtreding: je neemt ook een onverantwoord risico. Wanneer een rolsteiger gaat bewegen op het moment dat je hierop werkt, zorgt dit voor zeer gevaarlijke situaties.

Stabilisatoren en verankering

Wind is niet de enige factor die bepaalt of de rolsteiger moet worden verankerd. Ook de hoogte is van invloed.

 

Verankering is niet direct nodig. Maar het gebruik van stabilisatoren is dit al wel snel. Namelijk bij werkzaamheden met een smalle rolsteiger van 75 centimeter of 100 centimeter breedte en een platformhoogte van meer dan 3,5 meter of bij werkzaamheden met een brede rolsteiger van 135 centimeter of 150 centimeter en een platformhoogte van meer dan 5,5 meter.

 

Ga je verder de hoogte in, dan zul je de rolsteiger ook moeten verankeren (in combinatie met de stabilisatoren). Dus ook wanneer het helemaal windstil is. Bij een smalle rolsteiger van 75 cm of 90 cm breed moet vanaf 8 meter werkhoogte de rolsteiger worden verankerd met muurankers. Bij een brede rolsteiger van 135 cm breed moet vanaf 11 meter werkhoogte de rolsteiger worden verankerd met muurankers. Muurankers dienen elke vier meter te worden aangebracht.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou