Hoe bouw je een rolsteiger op?

Veilig werken met een rolsteiger begint bij het goed en veilig opbouwen hiervan. Maar hoe bouw je een rolsteiger op? Iedereen mag een rolsteiger opbouwen. Het is wel aan te raden om een rolsteiger cursus te volgen. In die cursus leer je namelijk niet alleen veilig werken op een rolsteiger; je leert ook veilig opbouwen. Natuurlijk zijn er instructies voor het opbouwen van de rolsteiger. Wanneer je deze stap voor stap volgt, zal het altijd goed gaan. Alleen speelt de omgeving ook een rol. Hoe bouw je een rolsteiger op? Houd rekening met de volgende stappen.

Zorg voor een goede controle vooraf

Een rolsteiger goed opbouwen begint met een goede inspectie. Zorg altijd voor een goede controle vooraf. Dit kan mogelijke gevaren voorkomen.

 

  • Inspecteer het materiaal. Is er geen sprake van defecten?
  • Inspecteer de locatie. Kan de rolsteiger veilig staan?
  • Houd rekening met de omgeving (passanten, ramen, deuren)

Volg altijd de instructies

Elke rolsteiger wordt geleverd met opbouwinstructies. Volg deze altijd precies op. Wijk je af van de instructies dan kan niet worden gegarandeerd dat de steiger stevig en veilig is. De instructies kennen een specifieke volgorde waarmee de steiger wordt opgebouwd. Dit zorgt niet alleen voor een stevige en stabiele stijger: je werkt op deze manier ook veilig en logisch.

Gebruik de juiste PBM

Om een rolsteiger veilig op te bouwen, is het verstandig om gebruik te maken van PBM (persoonlijke beschermingsmiddelen). Zo weet je zeker dat je goed beschermd bent, mocht er iets onverhoopt fout gaan. Denk vooral aan werkschoenen/veiligheidsschoenen, werkhandschoenen en een bouwhelm.

Bouw altijd met zijn tweeën op

Ondanks de instructies en het nemen van de juiste voorzorgsmaatregelen kan het opbouwen van een rolsteiger best lastig zijn. Neem het zekere voor het onzekere en bouw de rolsteiger altijd met zijn tweeën op. Dit is niet alleen makkelijker, maar ook veiliger: twee paar ogen zien meer dan één paar en bovendien kun je elkaar te hulp schieten indien nodig.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou