Hoe lang is een reachtruckcertificaat geldig?

Met het reachtruckcertificaat kan je aantonen dat je capabel bent om een reachtruck te besturen. Het reachtruckcertificaat is vijf jaar geldig. Het reachtruckcertificaat kun je als verplicht beschouwen aangezien vrijwel alle werkgevers hierom zullen vragen.

 

Capabel zijn betekent niet alleen dat je over voldoende technische vaardigheden beschikt om de reachtruck veilig te besturen. Je hebt ook voldoende praktische en theoretische kennis van veiligheid.

Waarom is een reachtruck certificaat 5 jaar geldig?

Vijf jaar na het behalen van je reachtruck certificaat ben je ongetwijfeld nog een capabele bestuurder, maar inzichten op het gebied van veiligheid zijn constant in ontwikkeling. Het is daarom belangrijk dat je kennis up-to-date blijft. Als je niet regelmatig je kennis opfrist en opnieuw laat toetsen, kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. 

 

Daarom is gekozen voor een geldigheid van vijf jaar. Dit wordt over het algemeen gezien als een redelijke termijn. Met de kennis die je opdoet tijdens het halen van je certificaat, kun je enkele jaren vooruit.

Wat gebeurt er als de vijf jaartermijn is verstreken?

Zijn er vijf jaar verstreken sinds het behalen van je certificaat, dan dien je opnieuw examen te doen. Wacht hiermee niet te lang. Het is niet verstandig om een reachtruck te besturen zonder geldig certificaat. Bij calamiteiten, schade of ongelukken kun je dan wellicht niet aantonen dat je voldoende capabel was. Iets dat de Arbowet vereist.

 

Geef je dus tijdig op om opnieuw examen te doen. Je kunt er ook voor kiezen om een herhalingscursus te volgen. Dit kan zeker zinvol zijn. Niet alleen is het de eenvoudigste manier om je kennis weer op te frissen: je bent er ook van verzekerd dat eventuele nieuwe regels en inzichten die in het examen zeker terug zullen komen, worden behandeld

Alleen geldig voor een reachtruck

Een reachtruckcertificaat is alleen geldig voor een reachtruck. Er wordt nog wel eens gedacht dat een reachtruck en heftruck hetzelfde zijn. Dat is niet zo. Ze vereisten allebei een eigen certificaat.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Wat betekent logistiek?

Wat betekent logistiek? Wat betekent logistiek? Logistiek is de samenvatting van de complete keten van producent naar klant. Vanaf de productie, verscheping, opslag tot aan

Lees verder »