Wat is een ontruimingsplan?

Gaat er iets mis, zoals een brand of calamiteit? Dan moet er zo snel mogelijk worden ontruimd. Ontruimen moet op een efficiënte en veilige manier gebeuren. Anders kan er chaos ontstaan. En dat wil je niet hebben.  Een goede coördinatie kan levens redden. Hiervoor zorgt een ontruimingsplan. Wat is een ontruimingsplan precies? Een ontruimingsplan is onderdeel van het noodplan. In het ontruimingsplan zijn de gegevens en instructies opgenomen voor het soepel verlopen van een ontruiming.

Waaraan moet het ontruimingsplan voldoen?

Een ontruimingsplan kent een aantal vaste onderdelen. Zo geeft het plan aan hoe er moet worden ontruimd bij een ramp of calamiteit, wie de leiding heeft, hoe er wordt gecommuniceerd en de begeleiding van de hulpdiensten.

Wat staat er in een ontruimingsplan?

In het ontruimingsplan staat: 

  • Een overzicht van calamiteiten waarbij het plan in werking treedt;
  • Een plattegrond met de vluchtroutes;
  • Een overzicht van plaatsen waar blusmiddelen hangen;
  • Een plattegrond van het gebouw, met de aanwezigheid van vluchtroutes.
  • Instructies over de evacuatie;
  • Instructies voor de BHV’ers: goed samenwerken en duidelijk communiceren;
  • Informatie over de werknemers die BHV’er zijn.

Maak het ontruimingsplan bekend

Een ontruiming kan alleen slagen als alle medewerkers/aanwezigen op de hoogte zijn van het ontruimingsplan. Zorg ervoor dat zij weten wie de BHV’ers zijn. Houd tenminste eenmaal per jaar een ontruimingsoefening. Tijdens de oefening wordt duidelijk of alles goed verloopt, of dat er nog aanpassingen moeten worden gedaan in het ontruimingsplan.

Is een ontruimingsplan verplicht?

In het bouwbesluit is vastgelegd dat een ontruimingsplan alleen verplicht is als er een brandmeldinstallatie aanwezig is. Maar ook al is het in jouw situatie niet verplicht: je bent wel verantwoordelijk. Een goed werkend ontruimingsplan zorgt ervoor dat medewerkers en bezoekers in geval van een calamiteit, tijdig kunnen worden geëvacueerd. Dat geeft niet alleen een veilig gevoel. Het voorkomt ook een hoop problemen met verzekering en arbeidsinspectie. En natuurlijk onnodige slachtoffers.

Hulp nodig bij het schrijven van een ontruimingsplan?

Hoewel er een zekere mate van vrijheid is in de beschrijving van het ontruimingsplan, moet dit wel volledig en kwalitatief gebeuren. Lukt het niet om dit zelf te doen, schakel dan een gespecialiseerd bedrijf in. Zo ben je er zeker van dat je plan aan alle eisen voldoet. 

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.