Is een ontruimingsoefening verplicht?

Volgens de wet is een ontruimingsoefening niet verplicht. Het is voor werkgevers echter wel verplicht om te zorgen voor optimale veiligheid en arbeidsomstandigheden. En een ontruimingsoefening is daar een belangrijk onderdeel van. Zo belangrijk dat je er als bedrijf het beste zelf een verplichting van kan maken. Een goede ontruimingsoefening betekent waarschijnlijk dat een daadwerkelijke ontruiming ook goed verloopt.

Want behalve het uittesten van protocollen en kennis, is een ontruimingsoefening ook een uitgelezen kans om verbetering door te voeren. Als er een ontruiming plaatsvindt, dan is er bijna altijd sprake van een ernstige situatie. Een ernstige situatie kan zijn brand of het ontsnappen van een gevaarlijke stof.

Tijdens het oefenen is er ruimte voor fouten. En als deze fouten tijdens de oefening aan het licht komen, kunnen ze tijdig worden opgelost. Denk aan een vluchtweg die niet goed bereikbaar is, dat wil je in het echt niet tegenkomen.

Verzekering

Behalve veiligheid is er nog een belangrijke reden om een ontruimingsoefening verplicht te stellen. En dat is de verzekering. Als er sprake is van (brand)schade, dan schakel je de verzekering in. De verzekering stelt vast of er voldoende is gedaan aan preventie en of er goed is gehandeld op het gebied van veiligheid. Stel je voor dat chaos ontstaat tijdens het blussen door een slechte coördinatie. Voor een verzekering kan dit betekenen dat er onnodig extra schade ontstaat die moet worden uitgekeerd. Heb je niet aan je juiste voorwaarden voldaan? Dan kan de verzekeraar schadevergoeding weigeren.

Houd minimaal jaarlijks een oefening

Ondanks de gebrekkig wetgeving is het advies: beschouw de ontruimingsoefening als verplicht en houd minimaal één keer per jaar een oefening. Je kan een ontruimingsoefening uiteraard zelf doen. Is er sprake van een organisatie met beperkt risico? Zijn de BHV-ers ervaren genoeg? Dan is het meestal geen probleem om de ontruimingsoefening zelf te organiseren.

Is van bovenstaande geen sprake, dan is het een goed idee om de ontruimingsoefeningen te laten verzorgen door een externe specialist. Niet alleen voor de veiligheid, maar ook om goed te documenteren dat er verzekeringstechnisch aan alle wettelijke verplichtingen is voldaan. Bovendien kan een specialist je veel werk uit handen nemen: van het organiseren en uitvoeren van de oefening tot evaluatie en advies bij wijzigingen.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.