Hoe bevestig je een brandladder?

Met een brandladder weet je zeker dat je ook van een hoger gelegen etage veilig een brandend pand kunt verlaten. Maar hoe bevestig je nou zo’n brandladder? Je kunt een brandladder op verschillende manieren bevestigen. De meest gangbare brandladder is een uitwerpladder. Deze bevestig je aan een vensterbank of het raamkozijn. Als het echt niet anders kan, kun je een brandladder ook aan een radiator of balk bevestigen. Alle brandladders zijn makkelijk te bevestigen. En dat moet ook. Want behalve dat je snel moet handelen, kan er paniek ontstaan bij een brand.

De brandladder moet snel en makkelijk kunnen worden bevestigd

Bij brand is tijd kostbaar. Dus wil je niet onnodig tijd verliezen aan een ingewikkelde brandladder. Dat hoeft ook niet, want alle brandladders zijn zo ontworpen dat ze snel op de juiste manier kunnen worden gebruikt. Daarbij is het een kwestie van de ladder pakken, bevestigen aan het raamkozijn, vensterbank of radiator en uitrollen. Je checkt nog even of de brandladder stevig is bevestigd en je kunt veilig naar buiten vluchten. Je kunt er ook aan denken een brandladder vast te monteren op een specifieke plek. Zo weet je dat er vanaf deze plek altijd een veilige weg naar buiten is. 

Waar plaats je de brandladder?

De brandladder moet altijd binnen handbereik zijn. De locatie moet bij iedereen bekend zijn.  Uiteraard is een brandladder alleen noodzakelijk als het niet mogelijk is om te vluchten via een deur of een raam (en/of om de aangewezen ontruimingsroute te volgen).

Houd rekening met de lengte van de brandladder

Niet alle brandladders zijn gelijk. Op een zolderetage gebruik je een andere lengte ladder dan voor een raam op de eerste verdieping. Er zijn ladders verkrijgbaar van 5 tot 20 meter. Denk er altijd om dat je een brandladder koopt van een uitstekende kwaliteit én met voldoende lengte. Want je leven kan ervan afhangen.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.