Hoe vaak moet je een ontruimingsplan oefenen?

Elk bedrijf met medewerkers dient een ontruimingsplan te hebben. Zo kan iedereen in geval van nood op een ordelijke manier het gebouw verlaten. Maar alleen het hebben van een plan niet voldoende. Er moeten ook ontruimingsoefeningen worden gedaan. Hierbij kan worden getest of de ontruiming in werkelijkheid ook goed verloopt en kunnen er eventuele wijzigingen in het ontruimingsplan worden aangebracht. Bij de ontruiming oefenen BHV’ers en het personeel wat er moet gebeuren tijdens een ontruiming en bereiden ze zich zo voor op een echte calamiteit.

Wanneer een ontruimingsoefening houden?

Een ontruimingsplan oefenen is niet iets wat je iedere maand moet doen. Dit is namelijk niet nodig en kost ook veel tijd. Het beste kun je de ontruimingsoefening jaarlijks houden.  Sommige organisaties kiezen ervoor om vaker dan 1x per jaar een ontruimingsoefening te doen. Hier is vooral sprake van bij bedrijven die met schadelijke stoffen werken. In deze bedrijven is er namelijk een verhoogd risico dat het pand ontruimd moet worden door een calamiteit. Het kan ook zijn dat een verzekeraar eisen stelt aan hoe vaak een ontruimingsplan geoefend dient te worden.

 

Het is verstandig om in het ontruimingsplan en/of de RI&E te motiveren waarom er voor gekozen wordt om ontruimen met bepaalde intervallen te oefenen.

 

Tijdens het oefenen van het ontruimingsplan dient iedereen het werk stil te leggen en het pand te verlaten. Hierbij moeten diverse handelingen en protocollen worden opgevolgd, om zo te zorgen voor een succesvolle ontruiming.

Hulp bij een goed ontruimingsplan

Heb je hulp nodig bij het oefenen van het ontruimingsplan? Het kan zeer verstandig zijn om een specialist in te schakelen die zorgt voor een goede ontruiming. Hierbij kunnen diverse oefeningen worden bedacht, welke na afloop worden geëvalueerd. Aan de hand hiervan kan het ontruimingsplan indien worden herzien. Je kunt hier zo belangrijke punten aan toevoegen, waardoor je een succesvolle ontruiming kunt realiseren.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.