Wat moet er in een BHV plan staan?

In het BHV plan staat beschreven welke handelingen er nodig zijn bij een ramp of calamiteit. Het is een plan waarop medewerkers altijd terug moeten kunnen vallen. Maar wat moet daar dan in staan? Dat is voor een deel afhankelijk van de organisatie. Maar in vrijwel alle gevallen geldt dat een goed BHV plan minstens de volgende onderdelen bevat.

  • Instructies voor een ontruiming;
  • Belangrijke contactgegevens;
  • De taakomschrijving van de BHV’ers
  • Hoe de BHV organisatie is ingericht
  • Een ontruimingsplan met situatietekening

 

Elk bedrijf is anders. En daarom is het BHV-plan afgestemd op de aard en de grootte van het bedrijf of de organisatie. Het is dus in de praktijk mogelijk dat er nog veel meer informatie in het BHV plan staat. Het is prima om informatie uit andere documenten te gebruiken. Denk aan informatie uit de RI&E, maar ook uit een brandpreventie plan of documenten die over specifieke risico’s gaan. Als het invloed heeft op BHV, is het verstandig om op te nemen.

Waarom is een BHV plan zo belangrijk?

In geval van een noodsituatie of calamiteit moeten medewerkers en organisatie kunnen terugvallen op een goed opgeleid en voorbereid BHV team of, in het geval van een klein bedrijf, een goede BHV medewerker. Een BHV plan zorgt voor duidelijkheid. Zowel voor BHV’ers als voor collega’s die informatie over BHV in het bedrijf willen opzoeken.

Het kan ook verstandig zijn om in het BHV plan op te nemen hoe lang de BHV certificaten van medewerkers nog geldig zijn. Zo heb je automatisch een extra steuntje in de rug om ervoor te zorgen dat er altijd voldoende BHV’ers met geldig certificaat zijn.

Hulp van een expert is mogelijk

Weten wat er in een BHV plan moet staan is één ding: er ook voor zorgen dat het er allemaal goed en volledig in komt te staan, is iets anders. Heb je hier hulp bij nodig, dan kun je een expert inschakelen. Zo weet je zeker dat je de beschikking krijgt over een goed en doordacht BHV plan.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou