Wat weet jij precies over de regels van een heftruck? Wellicht weet je dat – indien deze voldoet aan een aantal belangrijke voorwaarden – een heftruck op de openbare weg mag rijden. Daarbij ben je als bestuurder natuurlijk gebonden aan bepaalde regels. Maar weet je ook hoe hard een heftruck mag rijden op de openbare weg? En hoe hard mag een heftruck rijden op eigen terrein? Je vindt de antwoorden hier.

Hoe hard mag een heftruck rijden op eigen terrein?

Met een heftruck mag met een snelheid van maximaal 16 km/u worden gereden. Dit is wel onder voorwaarde dat de heftruck is voorzien van luchtbanden. Heeft de heftruck massieve banden, dan geldt een maximale snelheid van 6 km/u.

 

Let wel: dit zijn dus maximum snelheden. Veiligheid staat altijd voorop. Daarom dient de snelheid waarmee een heftruck wordt gereden altijd te worden aangepast aan de omstandigheden. Is het druk in de omgeving en wordt er gereden met een lading, dan moet de snelheid worden aangepast. Zo dient met een grote of zware lading niet harder dan stapvoets te worden gereden.

 

Ook bij het achteruitrijden geldt dat de snelheid stapvoets moet blijven.

Hoe hard mag een heftruck rijden op de openbare weg?

Wanneer de heftruck voldoet aan de eisen voor het rijden op de openbare weg, gelden dezelfde regels als bij het rijden op eigen terrein. Ook op de openbare weg mag een heftruck niet harder rijden dan 16 km/u. Heftrucks met massieve banden mogen niet op de openbare weg rijden.

Leer alles in een heftruck cursus

Wil jij heftruck gaan rijden? Dan dien je in het bezit te zijn van een heftruck certificaat. Met een heftruck cursus van ARBO centrum leer je alles wat je moet weten op het gebied van het rijden met de heftruck en de bijbehorende veiligheid en risico’s. De kosten voor de cursus inclusief het doen van examen bedragen 195 euro exclusief BTW per persoon.

Bericht delen:

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter

Verder lezen?