Wanneer accuwater bijvullen van de heftruck?

Wordt jouw elektrische heftruck aangedreven door een tractiebatterij? Let er dan op dat deze batterij onderhoud nodig heeft. Belangrijk onderdeel van dit onderhoud is het bijvullen met gedemineraliseerd water. Wanneer moet je accuwater bijvullen van de heftruck?

 

Aangeraden wordt om elke week het accuwater van je heftruck bij te vullen. Om te weten hoeveel accuwater moet worden toegevoegd, controleer je het elektrolytniveau van de accu. Is het niveau tot onder de korf gezakt? Vul dan bij tot het brede gedeelte van de korf. Maar pas op: vul niet te hoog bij.

 

Belangrijk: vul altijd bij als de accu op temperatuur is, dus na het laden. Want te weinig water is gevaarlijk voor je accu. Met te veel water kunnen één of meerdere cellen overlopen, waardoor er schade kan ontstaan aan de accu en aan de heftruck.

Waarom is het zo belangrijk om iedere week het accuwater te controleren?

De elektrische energie in je accu ontstaat door een chemische reactie. Namelijk tussen het lood en het zuur. Tijdens deze chemische reactie daalt de zuurgraad en daarmee het voltage van de cel.

Als het loodzuur is gedaald tot 20% moet de accu worden opgeladen.

 

Door de accu weer op te laden herstelt de dichtheid van de zuurgraad. Maar tijdens het laden ontstaat ook een chemische reactie waardoor het water in de accu wordt gesplitst in zuurstofgas en waterstofgas. Dit heet elektrolyse. Door het splitsen daalt het accuwater niveau in de batterij. En om schade te voorkomen moet het accuwater worden bijgevuld.

Je kunt ook kiezen voor een automatisch vulsysteem

Met een automatisch vulsysteem zorg je ervoor dat het niveau van het accuwater in alle cellen op peil blijft. En het is belangrijk dat alle cellen op niveau blijven. Want één slechte cel zorgt ervoor dat je heftruck minder presteert en minder lang meegaat.

 

Bij het automatisch vulsysteem heeft iedere cel van de batterij een eigen vuldop die is gekoppeld aan een waterreservoir. Omdat de vuldop is voorzien van een vlotter kunnen de cellen nooit te vol worden en dus nooit overkoken. Optie is een led-indicator die aangeeft wanneer het accuwater moeten bijgevuld.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.