Wie mag een heftruck keuren?

Heb je een bedrijf en gebruik je heftrucks? Dan ben je wettelijk verplicht elk jaar je heftruck(s) te laten keuren. Maar wie mag nu een heftruck keuren?

 

De keuring moet in ieder geval worden uitgevoerd door een deskundige, maar de Arbowet vermeldt niet dat de keuring moet worden uitgevoerd door een onafhankelijke keurmeester.

Theoretisch is het dus zo dat je eigen technische dienst de keuring mag uitvoeren. Maar alleen een onafhankelijke keurmeester kan je heftruck voorzien van een keuringssticker.

Sticker niet verplicht, wel aan te raden

Hoewel een keuringssticker dus niet verplicht is, is het absoluut aan te raden de keuring te laten doen door een gecertificeerde en onafhankelijke instantie. Alleen dan ontvang je een keuringssticker. Mocht er een bedrijfsongeval plaatsvinden met de heftruck dan zal de inspectie vragen om deze keuringssticker.

Alleen dan kun je bewijzen dat jouw materiaal voldoet aan alle veiligheidseisen. En dat kan je een hoop ellende besparen bij een eventuele calamiteit. Want kan niet bewijzen dat jouw arbeidsmiddelen voldoen aan de veiligheidseisen? Dan zal de verzekering niet uitkeren bij een eventuele schadeclaim.  Bovendien kan het niet laten keuren van je heftruck een forse boete opleveren. Maar het belangrijkste van alles is dat een goedgekeurde heftruck zorgt voor een veilige werkomgeving. 

Op welke punten wordt je heftruck onder andere gekeurd?

Vaste punten waarop een heftruck wordt gekeurd zijn:

 

  • Spanning en aard Banden;
  • Eventuele beschadigingen;
  • Kooiconstructie;
  • Stoel en veiligheidsriem;
  • Claxon;
  • Batterij;
  • Hydrauliek;
  • Rem en handrem.

Naast keuring is ook goed onderhoud verplicht

Naast de jaarlijkse keuring is het verplicht ook je heftrucks goed te (laten) onderhouden en dagelijks te checken voordat deze wordt gebruikt. Je kunt dit dus eigenlijk zien als een dagelijkse keuring, al is de term “inspectie” beter op zijn plaats.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou