Pijn in je oog? Dit kan het zijn

Je ogen zijn kwetsbaar en kostbaar. Wacht dus niet te lang met klachten aan je ogen.

Heb je pijn aan je oog? Dat kan verschillende oorzaken hebben. Vaak wordt pijn in je oog veroorzaakt door iets van een vuiltje of een splinter. Daar richten wij ons in dit artikel dan ook voornamelijk op. Mocht dit het niet zijn en kun je niet verklaren waar de pijn in je oog vandaan komt, raadpleeg dan altijd je huisarts.

Voorwerp in het oog

De meest voorkomende oorzaak van pijn is de aanwezigheid van iets in je oog. Doet knipperen pijn?  Dan kan het zijn dat je een splinter in je oog hebt gekregen of een stofdeeltje. Wat je het allereerst moet doen, is spoelen. Overvloedig met een oogspoelmiddel of water.

Spoel net zolang tot het voorwerp uit je oog is verdwenen. Lukt dit niet, schakel dan medische hulp in.

Gevaarlijke stoffen

Werk je met gevaarlijke stoffen? Dan is de kans aanwezig dat je vloeistof of gas in je oog hebt gekregen. Ook hier is het advies: overvloedig en lang spoelen. Gaat de pijn niet over, schakel dan meteen medische hulp in.

Irritatie

Heb je niets in je oog gekregen, maar toch pijn? Soms is de oorzaak heel onschuldig en eenvoudig, zoals een ingekeerde wimperhaar. Maar je kan ook een allergische reactie hebben. In het laatste geval: probeer de klachten te verlichten door overvloedig te spoelen. En probeer in de toekomst stoffen te vermijden die een allergische reactie kunnen opwekken.

Bacterie

Er is geen oorzaak, maar toch blijf je pijn in je oog houden. Schakel in dat geval medische hulp in. Het kan zijn dat je een gevaarlijke bacterie hebt opgelopen. Dit kan op heel veel verschillende manieren gebeurd zijn. Bijvoorbeeld wanneer je in vervuild water hebt gezwommen of een keer je lenzen niet goed hebt gereinigd.

Wees zuinig op je ogen

We blijven het herhalen: wees zuinig op je ogen. Draag daarom altijd een veiligheidsbril in situaties waar je risico loopt op letsel aan je ogen. En doe dit niet alleen omdat het verplicht is. Maar maak er een gewoonte van. Ook als je thuis aan het klussen gaat.

 

Ben je lasser? Dan werk je met hoge temperaturen, gevaarlijk materiaal en zeer fel licht. Draag bij het lassen altijd een laskap of lasmasker. Deze beschermt je tegen bovengenoemde risico’s. Maar ook tegen vonken en vlamcontact.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.