Welke verbandmiddelen zijn er?

Verbandmiddelen zijn essentiële onderdelen van elke EHBO-kit. Ze spelen een cruciale rol in de Eerste Hulp bij verwondingen. Er is een breed aanbod aan verbandmiddelen beschikbaar, elk ontworpen voor specifieke situaties en wonden. Hierbij behandelen wij enkele van de meest voorkomende soorten verbandmiddelen.

Gaasverband

Dit is waarschijnlijk het meest bekende type verband. Gaasverband is flexibel en ademend, waardoor het ideaal is voor het bedekken van kleine tot middelgrote wonden. Het kan ook worden gebruikt om bloedingen te stelpen door het direct op de wond te drukken.

Snelverband

Snelverband is een kant-en-klaar verbandmiddel dat een gaasverband combineert met een absorberend kussen. Het is bedoeld voor snelle en efficiënte eerste hulp bij bloedingen.

Hydrogel verband

Hydrogel verbanden zijn bijzonder geschikt voor brandwonden, schaafwonden en andere wonden die baat hebben bij een vochtig verband. De hydrogel zorgt voor hydratatie van de wond, wat het genezingsproces kan versnellen en de pijn kan verminderen.

Pleisters

Pleisters kennen we allemaal. Ook deze behoren tot verbandmiddelen. Ze komen in verschillende soorten en vormen, afhankelijk van de behoefte.

Drukverband

Een drukverband wordt gebruikt om stevige druk uit te oefenen op een wond om zware bloedingen te helpen stoppen. Het kan ook nuttig zijn om zwellingen te verminderen bij verstuikingen en verrekkingen.

Elastisch verband

Elastische verbanden zijn rekbaar en worden gebruikt om ondersteuning en druk te bieden aan een gewonde ledemaat of gewricht. Ze zijn ook nuttig bij het immobiliseren van een lichaamsdeel.

Zelfklevend verband

Dit type verband kleeft aan zichzelf maar niet aan huid of haar, waardoor het een nuttig hulpmiddel is voor het snel en efficiënt verbinden van wonden, vooral op harige of moeilijk bereikbare plaatsen.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.