Lawaai op de werkvloer

Waar gewerkt wordt, komt lawaai voor. Zeker in de bouw is vaak sprake van luidruchtige machines, maar ook binnen andere sectoren kan het geluidsniveau schadelijk zijn. Al vanaf een geluidsniveau van 80dB is er kans op gehoorschade bij  langdurige blootstelling. Wat zijn de risico’s en wat zegt de ARBO-wet over deze risico’s?

 

De risico’s worden vaak onderschat, of men is zicht niet bewust van de risico’s. Onderstaande tabel geeft weer hoe snel een bepaalde hoeveelheid geluid al schadelijk is. Het geluid van elektrisch gereedschap komt al snel rond de 95dB uit, wat betekend dat er binnen een kwartier al schade kan optreden.

 

 

Gehoorschade heeft vaak tot gevolg dat het gehoor afneemt, maar daarnaast loopt men ook het risico last te krijgen van oorsuizen of overgevoeligheid voor gehoor. De laatste twee kunnen als erg vervelend worden ervaren en beïnvloeden de kwaliteit van leven sterk. Gehoor wat eenmaal beschadigd is herstelt nooit meer. Het is daarom extra belangrijk gehoorbeschadiging ten alle tijden te voorkomen.

 

Gehoorbeschadiging is beroepsziekte nummer 2. De ARBO-wet kent daarom een aantal bepalingen om gehoorbeschadiging te voorkomen. Vanaf 80dB is een werkgever verplicht gehoorbescherming aan te bieden. Tussen niveaus van 80-85 dB wordt het gebruik sterk aanbevolen. Vanaf 85dB is de werknemer verplicht gehoorbescherming te dragen. Het maximale geluidsniveau gemeten achter de bescherming mag nooit hoger zijn dan 87dB.

 

Gehoorbescherming is in vele vormen beschikbaar. Zo kan er een keuze gemaakt worden tussen bescherming over het oor of in het oor. Voor bescherming in het oor kan gekozen worden voor universele bescherming of bescherming op maat. Voor meer informatie kun je het beste een gehoorwinkel bezoeken, zij helpen bij het vinden van een passende oplossing.

 

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.