Hoe kun je het beste een brandwond verzorgen?

Een brandwond verzorgen? Misschien heb je kokend water gemorst, je hand verbrand aan de binnenkant van de oven of op een andere manier een brandwond gekregen. Bij een brandwond is de huid (deels) beschadigd door inwerking van de warmte (of extreme kou), een chemische stof, elektriciteit of wrijving. Hierbij kun je te maken hebben met een eerstegraads, tweedegraads of derdegraads brandwond. Hoe kun je deze brandwonden het beste verzorgen?

Brandwonden behandelen

Een brandwond verzorgen begint met het koelen van de brandwond. Hierdoor verbrandt de huid niet verder. Je kunt hiervoor het beste lauw stromend water gebruiken. Te koud water voelt vaak niet prettig aan en kan zorgen voor onderkoeling. Zorg ervoor dat je de brandwond niet aanraakt, want zo wordt de kans op een infectie groter.

Eerstegraads brandwond

Eerstegraads brandwonden kun je herkennen aan een droge, rode huid die pijnlijk aanvoelt. Hierbij is alleen de opperhuid verbrand. Je kunt de brandwonden het beste lokaal behandelen. Koel de huid goed met lauw stromend water (circa 15 graden). Doe dit op 15 cm afstand en koel de wond een kwartier lang.

Tweedegraads brandwond

Tweedegraads brandwonden kunnen oppervlakkige of diepe wonden zijn. De wonden zijn rood en pijnlijk en er ontstaan blaren op de brandplek. Als deze kapot gaan, krijg je een vochtige brandwond. Bij een diepe tweedegraads brandwond doet de huid geen pijn omdat ook zenuwen zijn aangetast. Ook zie je dan blaren en is de huid roze of rood. Koel de tweedehands brandwond hetzelfde als een eerstegraads brandwond. Prik de blaren niet door. Alleen als ze erg pijn doen. Hiervoor moet je een steriele naald gebruiken. Heb je veel blaren op bijvoorbeeld je handen of gezicht, dan kun je het beste contact met je huisarts opnemen. Doe dit sowieso altijd bij diepe tweedegraads brandwonden.

Derdegraads brandwond

Derdegraads brandwonden zijn zeer ernstig. Hierbij doet de wond geen pijn, omdat de zenuwuiteinden beschadigd zijn doordat de huid diep verbrand is. De huid kleurt hierbij geel of bruin. Ook kunnen er zwarte plekken op je huid ontstaan. Heb je te maken met derdegraads brandwonden, dan dien je direct 112 te bellen. Verwijder kleding rond de brandwond. Blijft kleding plakken, dan moet je deze laten zitten. Bedek de verbrande huid met een droge, katoenen doek en wacht op de ambulance.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.