AED cursus
Het volgen van een AED cursus is nu relevanter dan ooit tevoren. Het aantal AED’s op openbare plekken is de afgelopen jaren hard toegenomen. Het aantal groeit nog elke dag. Dit betekent dat de kans dat slachtoffers van een hartstilstand deze overleven blijft toenemen.
- Inclusief gratis (digitaal) ARBO-certificaat
- Inclusief gratis cursusboek
- 20+ vestigingen
AED cursus
Gratis reanimatie + levensreddend handelen cursus inbegrepen
Goede toegang tot AED’s is belangrijk. Hoewel iedereen in principe een AED kan bedienen (ze zijn altijd voorzien van instructies) leer je in een AED cursus hoe dit moet. Niet alleen dat: je leert ook kalm te blijven en juist te handelen in een stressvolle, angstige en levensbedreigende situatie. Bij reanimeren met een AED komt meer kijken dan slechts het opvolgen van de instructies van de AED. Tijdens een situatie waarin een AED gebruikt moet worden, is er vaak sprake van paniek. Als iemand die geleerd heeft om met een AED te werken, is het belangrijk dat je de rust kunt bewaren, de situatie kunt blijven overzien en anderen aan kunt sturen. Zo moeten de hulpdiensten worden gealarmeerd en is het van cruciaal belang dat omstanders uit de buurt van het slachtoffer vandaan blijven en hem/haar niet aanraken.
Wat is een AED?
Wat is een AED? “AED” staat voor “Automatische Externe Defibrillator”. Een AED, zoals behandeld wordt in de AED cursus is een draagbaar apparaat dat een stroomstoot uit kan delen aan een slachtoffer dat getroffen is door een hartstilstand. Die stroomstoot wordt toegediend om te proberen de hartslag van het slachtoffer weer op gang te brengen.
Een AED kun je aanschaffen voor thuisgebruik, maar op steeds meer plekken vindt men ook AED’s. Deze hangen op zichtbare plaatsen op openbare plekken. Veilig opgeborgen, maar snel toegankelijk indien nodig. Wanneer een AED nodig is, kan de unit worden gepakt en naar het slachtoffer worden gebracht.
AED cursus
Op zaterdagen rekenen wij een toeslag van €50,-
- Slagingspercentage >95%
- Meer dan 1.500 cursisten per maand
- Gemiddelde klanttevredenheid van 9
- Gratis lunch
- Gratis cursusboek
- Gratis (digitaal) ARBO-certificaat
Heb je een vraag?
Vragen over een AED incompany?
Laat je nummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op voor de mogelijkheden.
Wat doet een AED?
Een AED dient dus een stroomstoot toe aan het slachtoffer. In het gewenste scenario zorgt de AED ervoor dat een slachtoffer van een hartstilstand weer een zelfstandige hartslag krijgt.
Waarom de AED cursus bij ARBO centrum volgen?
- Slagingspercentage van meer dan 95%
- Meer dan 1.500 cursisten per maand
- Gemiddelde klanttevredenheid van 9
- Meer dan 20 eigen vestigingen door heel Nederland
- Gratis lunch
- Gratis cursusboek
- Gratis (digitaal) ARBO-certificaat
Hoe werkt een AED?
Elke AED is voorzien van instructies. Afhankelijk van dit model zijn het geschreven instructies en/of gesproken instructies. Alleen door deze instructies goed en strikt op te volgen, kan een AED worden gebruikt. Het is dus belangrijk om te weten hoe een AED werkt. In de AED cursus leer je dit uiteraard.
Hoewel er kleine verschillen zijn tussen modellen onderling, werkt elke AED in de basis hetzelfde. En hoewel ook leken met behulp van de instructies een AED kunnen gebruiken, gaat dit beter wanneer je geoefend bent. Dankzij de AED cursus krijg je niet alleen de juiste kennis, maar leer je ook rustig en zelfverzekerd te blijven op het moment dat je de AED moet gebruiken.
Een AED apparaat bedienen dient altijd veilig te gebeuren. Daarom zijn de eerste stappen van het gebruiken van een AED gericht op het gereedmaken van het slachtoffer voor het toedienen van een schok.
Voordat je een AED kunt gebruiken, dien je natuurlijk vast te stellen of er daadwerkelijk sprake is van een hartstilstand. Dit herken je, mits je kalm de juiste stappen volgt, al snel.
Controleer of er sprake is van bewustzijn en een ademhaling. Is er van beide geen sprake, dan heb je te maken met een hartstilstand en start je de reanimatie.
Om het slachtoffer te prepareren voor het gebruik van de AED, is het cruciaal dat hij/zij niet in water ligt.Haal het slachtoffer hier eerst uit. Een vochtige ondergrond is niet erg, zorg dan wel dat het slachtoffer goed afgedroogd wordt op de borst. In elk geval in zoverre dat de elektroden stickers die de schok toe gaan dienen vrij op de huid kunnen worden geplaatst.
De volgende stap is om de AED in te schakelen en daarna de elektroden te plaatsen.
Voordat de AED een schok kan toedienen, wordt er eerst een analyse uitgevoerd. Na de analyse geeft de AED wel of geen schokadvies. Nu denk je misschien: waarom moet de AED hartactiviteit vaststellen, terwijl ik zelf al heb vastgesteld dat het slachtoffer een hartstilstand heeft?
Bij een hartstilstand zijn er twee mogelijkheden: of er is helemaal geen activiteit meer (stilstaand hart), of er is sprake van een fibrillerend hart (een fibrillerend hart heeft geen pompfunctie) . Een AED zal in beide gevallen worden gebruikt. Bij fibrilleren is er nog wel sprake van hartactiviteit. Het hart pompt alleen geen bloed meer rond. Zo lang er fibrillerend activiteit van het hart is, zal de AED een schok afgeven. Kan de AED helemaal geen hartactiviteit vinden (stilstaand hart), dan zal deze aangeven dat je moet starten met borst compressies. Dit doe je tot er hulpverleners komen.
Goed om te weten is dat een AED altijd 2 minuten actief is. Na 2 minuten volgt er een nieuwe analyse, na deze analyse geeft de AED wel of geen schok en start je met weer 2 minuten reanimatie, dit blijf je doen tot hulpverleners het van je overnemen.
Bij een hartstilstand zijn er twee mogelijkheden: of er is helemaal geen activiteit meer, of er is sprake van ventrikelfibrilleren. Je kunt het al uit het gedeelte “defibrillator” van de naam afleiden: een AED kan alleen in het tweede geval worden gebruikt. Bij ventrikelfibrilleren is er nog wel sprake van hartactiviteit. Het hart pompt alleen geen bloed meer rond. Zo lang er activiteit is kan de AED een schok afgeven. Kan dit niet, dan zal de AED waarschuwen om over te gaan op handmatig reanimeren, met behulp van borst compressies.
Een cursus bij jou in de buurt
Wil jij een AED cursus volgen om te leren reanimeren met een AED (en tegelijkertijd ook leert hoe je op klassieke wijze moet reanimeren)? Schrijf je dan direct in voor een AED cursus bij jou in de buurt. Met locaties door bijna heel het land, is er vrijwel voor iedereen een vestiging van ARBO centrum op korte afstand.
Overigens is een AED cursus volgen niet alleen nuttig voor in het openbaar. Zoals wij eerder al schreven, kun je ook een AED aanschaffen voor thuisgebruik. Statistisch gezien worden mensen ook vaak in hun eigen huis getroffen door een hartstilstand. De aanwezigheid van een AED kan ook thuis dus een cruciaal verschil maken.
Cursus reanimatie en AED
In een AED cursus is dus niet alleen aandacht voor reanimeren met behulp van de AED. Omdat in niet alle gevallen de AED kan worden gebruikt, is het ook belangrijk om kennis te hebben van handmatige reanimatie. Daarom is een AED cursus bij ARBO centrum een cursus reanimatie en AED.
Onder leiding van een ervaren docent leer je hoe je moet reanimeren met behulp van de AED. Daarnaast leer je ook hoe je moet reanimeren op momenten dat er geen AED beschikbaar is, of wanneer de AED geen stroomstoot af kan geven.
Aan te raden voor iedereen
Een AED cursus is aan te raden voor iedereen. In winkelcentra, sportgelegenheden en andere openbare plekken hangen vaak AED’s. Dus ook wanneer je zelf geen AED in huis hebt, kan het ontzettend nuttig en belangrijk zijn om te weten hoe een AED werkt en hoe je hiermee moet reanimeren. Je hoopt natuurlijk dat je nooit een beroep hoeft te doen op deze kennis. Maar wanneer dit wel nodig is, dan betekent dit in sommige gevallen dat je het verschil kunt maken tussen leven en dood.
Uit harde cijfers blijkt dat de kans op een succesvolle reanimatie met behulp van een AED vele malen hoger is dan met een klassieke reanimatie. Reanimeren met de AED is daarom al geruime tijd niet meer de uitzondering, maar de standaard. Een standaard die bovendien nog steeds breder beschikbaar wordt.
Misschien ook interessant?
Preventiemedewerker cursus
399,-excl. btw
- Gemiddelde klanttevredenheid van 9
- Slagingspercentage >95%
- Meer dan 30 eigen vestigingen door heel Nederland
BHV groepstraining
Prijs op aanvraagexcl. btw
- BHV cursus naar wens
- BHV cursus specifiek voor jullie groep
- BHV cursus op locatie
Beheerder brandmeldinstallatie
325,-excl. btw
- Beheerder brandmeldinstallatie in 1 dag
- Cursus op onze locatie of eigen locatie
- Voldoe aan alle wettelijke normen
Altijd een vestiging in de buurt
Met vestigingen door het hele land is ARBO centrum altijd goed bereikbaar!
5684 PL
4823AG
9206 BB
6716 AE
4206 CK
7554 NP
3992 DD
8211 AK
5804 CL
2718 RB
8013 RV