VCA

Alles weten over VCA?

ARBO centrum heeft alle kennis over VCA in huis. Al deze kennis delen we maar al te graag met onze bezoekers. We hebben daarom alles over VCA op één pagina gezet. Wil je gedetailleerde informatie over een specifiek onderwerp? Ook dat kan door op de link of button in desbetreffende tekst te klikken.

VCA VOL

In veel sectoren en beroepen wordt het als verplicht beschouwd om als medewerker in het bezit te zijn van een geldig VCA certificaat. In Nederland zijn er meer dan 15.000 bedrijven VCA gecertificeerd en zijn er meer dan 1,5 miljoen medewerkers in het bezit van een VCA certificaat. Kortom: in veel gevallen mag je van een werkgever zonder VCA certificaat niet aan de slag. Het is niet alleen belangrijk dat je een VCA certificaat hebt: het gaat ook om het juiste certificaat. Zo kun je bijvoorbeeld VCA basis of VCA vol behalen. Wat is VCA VOL precies en voor wie is dit certificaat bedoeld?

De betekenis van VCA VOL

De term “VCA VOL” is een acroniem (samentrekking). VCA staat voor “Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers). VOL staat voor “Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden.” Dit vertelt je direct voor wie VCA VOL bedoeld is: voor leidinggevende medewerkers.

Waarom is er VCA VOL?

Er zijn drie soorten VCA diploma’s. Naast VCA VOL zijn dit dus VCA basis en VIL VCU. Maar waarom is er VCA VOL en waarom kunnen operationeel leidinggevenden niet “gewoon” hun basiscertificaat behalen? Dit heeft te maken met specifieke risico’s en verantwoordelijkheden.

 

VCA voorziet altijd in essentiële kennis op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu, en de bijbehorende risico’s. Het doel van VCA is om medewerkers van meer kennis te voorzien, zodat zij bij kunnen dragen aan het verminderen van (ernstige) bedrijfsongevallen. Het mooie aan VCA is, is dat dit voor een groot deel universeel is. VCA bemoeit zich niet met de inhoud van een functie of beroep, noch schrijft het voor hoe mensen hun werkzaamheden uit moeten voeren. VCA geeft je de kennis om bewust stil te kunnen staan bij risico’s om zo werkzaamheden veiliger uit te voeren.

 

Een gebied waarop VCA daarbij wel onderscheid maakt, is of je uitvoerende of leidinggevende medewerker bent. Als leidinggevende medewerker heb je namelijk te maken met extra risico’s, taken en verantwoordelijkheden. Zo ben je niet alleen verantwoordelijk voor de veiligheid van je eigen werkzaamheden (en hoe deze anderen raken), maar draag je ook verantwoordelijkheid voor de veiligheid en het welzijn van je team.

Wat VCA VOL je leert

De kern van VCA VOL is voor een groot gedeelte gelijk aan die van VCA basis. Net als bij VCA basis komen onder andere andere zaken als wetgeving, ongevallenpreventie en persoonlijke beschermingsmiddelen aan bod. VCA VOL gaat echter verder waar VCA basis stopt. Niet alleen worden er iets meer onderwerpen behandeld; er wordt ook specifiek ingegaan hoe leidinggevenden ervoor kunnen zorgen dat hun teamleden veilig werken. Kun jij als leidinggevende risico’s herkennen en kun jij je team zo instrueren dat deze voorkomen of beperkt worden? Weet je wat ervoor nodig is om een veilige, gezonde werkomgeving voor je team te waarborgen?

 

VCA VOL behandelt onder andere de volgende onderwerpen:

 

  • Regelgeving en veiligheidsregels
  • Veilig werken, overleg en inspecties
  • Preventie
  • Werkplek
  • Persoonlijke beschermingsmiddelen
  • Arbeidsmiddelen
  • Specifieke werkzaamheden en omstandigheden
  • Gevaarlijke stoffen
  • Elektriciteit
  • Brand en explosie
  • Ongevallen
  • Noodsituaties

Hoe behaal je VCA VOL?

Je VCA VOL diploma behaal je door officieel examen te doen. Dit kan na zelfstudie, bijvoorbeeld met VCA boeken of een e-learning traject, maar ook door het volgen van een VCA cursus, welke direct wordt afgesloten met het examen.

Heb je een vraag?
Maandelijks blog
overzicht ontvangen?

Altijd een vestiging in de buurt

Met vestigingen door het hele land is ARBO centrum altijd goed bereikbaar!

Amsterdam
AmsterdamMeer informatie
Lees verder
Nieuwe Hemweg 24
1013 CX Amsterdam
Arnhem
ArnhemMeer informatie
Lees verder
Arnhemsestraatweg 33
6881 ND Velp
Apeldoorn
ApeldoornMeer informatie
Lees verder
Violierenplein 101
7329 DR Apeldoorn
Borger
BorgerMeer informatie
Lees verder
Molenstraat 3
9531 CH Borger
Breda
BredaMeer informatie
Lees verder
Koperstraat 4
4823 AG Breda
Den Haag
Den HaagMeer informatie
Lees verder
Junostraat 6
2516 BR Den Haag
Drachten
DrachtenMeer informatie
Lees verder
De Boeg 12
9206 BB Drachten
Garderen
GarderenMeer informatie
Lees verder
Putterweg 56 02
3886 PD Garderen
Geleen
GeleenMeer informatie
Lees verder
Herenhof 2
6162 EB Geleen
Gorinchem
GorinchemMeer informatie
Lees verder
Papland 13-K
4206 CK Gorinchem
Groningen
GroningenMeer informatie
Lees verder
Eestumerweg 39
9792 RB Ten Post
Hengelo
HengeloMeer informatie
Lees verder
Aquamarijnstraat 143
7554 NP Hengelo
Hoofddorp
HoofddorpMeer informatie
Lees verder
Schuilenburg 3
2135 GJ Hoofddorp
Kapelle
KapelleMeer informatie
Lees verder
Smokkelhoekweg 10
4421JH Kapelle
Lelystad
LelystadMeer informatie
Lees verder
Koperstraat 3A
8211 AK Lelystad
Nijmegen (BHV)
Nijmegen (BHV)Meer informatie
Lees verder
Sint Maartenstraat 34
6661 DA Elst
Nijmegen (VCA)
Nijmegen (VCA)Meer informatie
Lees verder
Kamerlingh Onnesstraat 6b
6603 AZ Wijchen
Ridderkerk
RidderkerkMeer informatie
Lees verder
Rembrandtweg 257
2981 CZ Ridderkerk
Sneek
SneekMeer informatie
Lees verder
Smidsstraat 8
8601 WB Sneek
Soest
SoestMeer informatie
Lees verder
Willaertstraat 49c
3766 CP Soest
Spijkenisse
SpijkenisseMeer informatie
Lees verder
Hofweg 1
3208 LE Spijkenisse
Utrecht
UtrechtMeer informatie
Lees verder
Ringveste 3-B
3992 DD Houten
Venray
VenrayMeer informatie
Lees verder
Macroweg 22
5804 CL Venray
Waalwijk
WaalwijkMeer informatie
Lees verder
Industrieweg 90c
5145 PW Waalwijk
Wormerveer
WormerveerMeer informatie
Lees verder
Industrieweg 19A
1521 NC Wormerveer
Zoetermeer
ZoetermeerMeer informatie
Lees verder
Aluminiumstraat 47
2718 RB Zoetermeer
Zwolle
ZwolleMeer informatie
Lees verder
Baileystraat 2-D
8013 RV Zwolle
Vorige
Volgende

ARBO in cijfers

8.8

Klanttevredenheid
10091
beoordelingen
icon-book-48
Groot cursus aanbod
2400
ingeplande cursussen
icon-netherlands
Landelijke dekking
21
vestigingen in heel Nederland
icon-group-48
Totaal aantal cursisten
141976
cursisten

Veelgestelde vragen

Inhoud accordeon

VCA-basis ook wel B-VCA of Basisveiligheid VCA genoemd is een diploma dat aantoont dat u veilig en duurzaam kunt werken. De VCA-basis cursus is bedoeld voor iedereen die nog niet eerder een VCA-basis cursus heeft gevolgd of van wie het certificaat is verlopen. Ben je geen leidinggevende en niet actief als ZZP-er, dan is een VCA-basis certificaat voldoende. Een VCA-basis certificaat heeft een geldigheid van 10 jaar.

Lees meer

Een VCA examen is een toets waar alle theorie van de VCA-basis, VCA-VOL of VIL-VCU in voor kan komen. Door het halen van dit examen geef je aan dat je beschikt over de VCA kennis en krijg je een VCA certificaat met een geldigheid van 10 jaar.

Lees meer

VOL-VCA (of VCA-VOL) staat voor Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden. Zowel operationeel leidinggevenden als ZZP’ers die aan de VCA normen willen voldoen, moeten over dit VOL-VCA diploma beschikken. Het VOL-VCA diploma is verplicht voor leidinggevende die werkzaam zijn in een van de volgende werkvelden: Bouwkunde, werktuigbouwkunde, civiele techniek, technische diensten, elektrotechniek & procesbesturing.

Lees meer

Bij ARBO centrum verlenen wij onze VCA cursussen in het Nederlands en het Pools. De VCA examens kunnen in meerdere talen worden afgenomen. De VCA-basis kan in het: Nederlands, Duits, Engels, Frans, Spaans, Portugees, Russisch, Pools, Litouws, Hongaars, Roemeens & Turks. Niet-standaardtalen: Arabisch, Bulgaars, Grieks, Kroatisch, Italiaans en Slowaaks moeten apart worden aangevraagd en zijn om deze reden €30,- per kandidaat extra. De VCA-Vol examens kunnen in het Duits, Engels & Frans worden afgenomen.

Lees meer

Het beschikken over een VCA certificaat is niet wettelijk verplicht maar tegenwoordig wordt het steeds meer door de leidinggevende op prijs gesteld wanneer medewerkers beschikken over dit VCA diploma. Door middel van een VCA diploma kan worden aangetoond dat je voldoet over een aantal verplichtingen uit de Arbowet. Een bedrijf stelt het zeker op prijs en vinden het steeds belangrijker dat een medewerker beschikt over een VCA certificaat.

Lees meer

Een VCA-VOL cursus duurt even lang als een VCA-basis en VIL-VCU cursus. Een VCA cursusdag begint om 8.30 uur met de VCA theorie, in de middag heb je pauze onder het genot van een door ons verzorgde lunch. Na de pauze gaat het VCA theorie gedeelte weer verder en dat duurt tot ongeveer 16.00 uur. Vervolgens wordt het VCA examen uitsluitend om half 5 afgenomen en na de examen is de VCA cursusdag ten einde.

Lees meer

VCA is de afkorting van: Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. Het is de bedoeling om veilig en gezond werkzaamheden uit te voeren en ongevallen te voorkomen door middel van de VCA. Dankzij de VCA krijgen medewerkers meer inzicht in de risico’s binnen het bedrijf.

Lees meer

Via het ARBO centrum kan je een VCA boek kopen. Dat boek bevat lesstof voor de VCA-Vol, VCA-basis en VIL-VCU Incl. oefenvragen. Dit VCA boek bedraagt €29,95 Incl. verzending. Dit boek is ideaal ter voorbereiding van een VCA cursus om de slagingskans te verhogen, ook te gebruiken als naslag werk.


VCA cursusboek kopen?

Lees meer

Bij het behalen van een VCA cursus ontvangt de cursist het VCA certificaat en de ARBO pas waarmee je net zoals je rijbewijs kan aantonen te beschikken over de VCA kennis op de werkvloer. Dit VCA diploma is te behalen op elke leeftijd (VCA-basis, VCA-VOL of VIL-VCU) certificaat is 10 jaar geldig.

Lees meer

Inhoud accordeon

Met het behalen van het basis VCA diploma laat je zien dat je beschikt over de basiskennis van VGM, zoals gesteld door VCA. Je toont aan dat je veilig werkt, volgens de standaard van VCA. Je houdt rekening met de veiligheid en gezondheid van jou en anderen, maar denk daarbij ook aan het milieu.

Lees meer

Een VCA voorlees examen is aan te raden voor mensen die moeite hebben met lezen of dyslexie hebben etc. Tijdens dit VCA examen heb je de keuze om de vraag en de (evt) bijbehorende opties voorgelezen te krijgen. Dit zorgt ervoor dat het VCA examen sneller en duidelijker kan verlopen.

Lees meer

Een VCA proefexamen is de ideale voorbereiding voordat je het echte examen maakt. Bij ARBO centrum hebben wij een VCA boek waarin alle theorie staat + oefenvragen. Ook staat er een gratis VCA proefexamen op onze website, waar je kan kiezen tussen de VCA-Vol en VCA-basis.


VCA proefexamen

Lees meer

Een VCA certificaat is 10 jaar geldig, dit geldt voor de VCA-basis, VCA-VOL en VIL-VCU. Na deze 10 jaar dit VCA certificaat weer opnieuw worden behaald, er is een mogelijkheid om een herhalingscursus te volgen.

Lees meer

Een VCA voorlees examen is bedoeld voor mensen die moeite hebben met lezen of dyslexie hebben etc. Tijdens dit VCA examen heb je de keuze om de vraag en de (evt) bijbehorende opties voorgelezen te krijgen. Dit zorgt ervoor dat het VCA examen sneller en duidelijker kan verlopen.

Lees meer

Een VCA certificaat is een bewijs middel dat je beschikt over een bepaalde VCA kennis die je kan toepassen op de werkvloer. Binnen VCA het je meerdere richtingen (VCA-basis, VCA-VOL en VIL-VCU). De geldigheid en de manier waarop wij het VCA certificaat uitreiken geldt voor alle cursussen hetzelfde.

Lees meer

De kosten van een VCA cursus verschillen aangezien je de VCA-basis, VCA-VOL en VIL-VCU hebt. Voor de VCA-basis brengen wij €195 euro in rekening en dit is Incl. theorie en examen en een door ons verzorgde lunch. Voor de VCA-VOL brengen wij ook €195 euro in rekening en dit is ook Incl. theorie en examen en een door ons verzorgde lunch. Voor de VIL-VCU brengen wij €245 in rekening en dit is ook Incl. theorie, examen en lunch. Mocht je de theorie niet nodig hebben en wil je alleen het examen afnemen dan kan dat ook voor €75 en dit geldt voor alle examens. Een cursusboek ter voorbereiding van een examen/als naslag werk is ook aan te raden en dat bedraagt €29,95. Al deze bedragen zijn Excl. BTW.

Lees meer

Een VCA-basiscursus duurt even lang als een VCA-VOL en VIL-VCU cursus. Een VCA cursusdag begint om 8.30 uur met de VCA theorie, in de middag heb je pauze onder het genot van een door ons verzorgde lunch. Na de pauze gaat het VCA theorie gedeelte weer verder en dat duurt tot ongeveer 16.00 uur. Vervolgens wordt het VCA examen uitsluitend om half 5 afgenomen en na de examen is de VCA cursusdag ten einde.

Lees meer

Inhoud accordeon

Bij het VCA register kunnen certificaathouders hun diploma opvragen wanneer ze deze zijn kwijtgeraakt. Het verstrekken van een kopie van het VCA diploma is niet toegestaan, het diploma wordt maar één keer uitgereikt. Wel kun je bij het VCA register een kopie van de vermelding in het VCA CDR opvragen welke fungeert als bewijs dat je beschikt over een geldig VCA diploma.

Lees meer

In Nederland gebruiken wij het VCA systeem, dit systeem is vergelijkbaar met wat andere landen gebruiken. België heeft momenteel een gelijkwaardig systeem met dezelfde structuur. Ons VCA systeem is geldig in meerdere landen maar niet allemaal. Onze VCA wordt momenteel geaccepteerd in Duitsland, België, Zwitserland en Oosterijk.

Lees meer

Het is aan te raden een VCA cursus klassikaal af te nemen aangezien wij alle theorie van te voren doornemen en dat de slagingskans vergroot voor het examen. Mocht je liever zelf online de voorbereidingen willen treffen voor het VCA examen dan kan dat via onze VCA E-learning die te bestellen is via onze website. Ook is het VCA boek een aanrader te gebruiken als voorbereiding of als naslag werk voor het VCA examen.

Lees meer

VIL-VCU (of VCU-VIL) staat voor Veiligheid Intercedenten Leidinggevende en Veiligheid Checklist Uitzendbureaus. Met dit certificaat laat je zien dat je weet welke veiligheidseisen worden gesteld aan personeel bij VCA-gecertificeerde bedrijven. VIL-VCU is grotendeels gelijk aan VOL-VCA, maar bevat daarnaast unieke, op de intercedenten toegesneden kennis. Ben je intercedent of leidinggevende van een uitzendbureau? Dan moet je beschikken over het diploma Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevende VCU (VIL-VCU).

Lees meer

Het VCA register is een databank waar alle behaalde VCA certificaten geregistreerd worden. In dit VCA register kan je zien wie wanneer een VCA diploma behaald is en kan je controleren of een VCA certificaat nog geldig is.

Lees meer

Het beschikken over een VCA certificaat is niet wettelijk verplicht maar tegenwoordig wordt het steeds meer door de leidinggevende op prijs gesteld wanneer medewerkers beschikken over dit VCA diploma. Door middel van een VCA diploma kan worden aangetoond dat je voldoet over een aantal verplichtingen uit de Arbowet. Een bedrijf stelt het zeker op prijs en vinden het steeds belangrijker dat een medewerker beschikt over een VCA certificaat.

Lees meer

VCA basisveiligheid (VCA-basis) en VCA-Vol (VOL-VCA) beschikken over dezelfde basis alleen wordt de nadruk op verschillende doelgroepen gelegd. De VCA-basis cursus is bedoeld voor iedereen die nog niet eerder een VCA-basis cursus heeft gevolgd of van wie het certificaat is verlopen. Ben je geen leidinggevende en niet actief als ZZP-er, dan is een VCA-basis certificaat voldoende. Zowel operationeel leidinggevenden als ZZP’ers die aan de VCA normen willen voldoen, moeten over een VOL-VCA diploma beschikken. Het VOL-VCA diploma is verplicht voor leidinggevende die werkzaam zijn in een van de volgende werkvelden: Bouwkunde, werktuigbouwkunde, civiele techniek, technische diensten, elektrotechniek & procesbesturing. Kortom: een VCA-VOL (VOL-VCA) cursus wordt gemaakt voor leidinggevende en ZZP-ers en de VCA basisveiligheid (VCA-basis) voor de werknemers.

Lees meer

In het volwassenen onderwijs ligt het VCA slagingspercentage hoger dan 90%. In principe wordt tijdens de VCA cursusdag alle belangrijke stof al eens benoemd en kan dat al voldoende zijn om te slagen. Het is wel aan te raden om ter voorbereiding van een VCA cursus het VCA cursusboek te bestellen bij ARBO centrum. Dit is ideaal ter voorbereiding van de VCA cursusdag of als naslagwerk.

Lees meer

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.