3 situaties waarbij je VCA VOL nodig hebt

VCA is er in twee verschillende vormen. Voor medewerkers en leidinggevenden. Je hebt VCA basis en VCA VOL. VCA basis is voor alle uitvoerende medewerkers en VCA VOL voor leidinggevende medewerkers. Dit zijn drie situaties waarbij je sowieso VCA VOL nodig hebt.

Werken volgens VCA

Scroll om verder te lezen

VCA VOL cursus volgen?

Wanneer je een leidinggevende functie uitvoert

Je kon het al lezen in de uitleg van VCA VOL: bij een leidinggevende functie heb je dit certificaat nodig. Het verschil tussen VCA basis en VCA VOL is dat je bij VCA VOL ook leert om veiligheid te garanderen van een team. Voor een deel zijn de opleidingen hetzelfde. VCA VOL legt naast de basis ook nadruk op de verantwoordelijkheden van een leidinggevende functie. Je leert daarnaast over Europese regelgeving. Leiding geven aan een team mag alleen wanneer jij een geldig VCA VOL certificaat hebt.

Als ZZP’er die als hoofdaannemer wordt ingehuurd

VCA geldt ook voor ZZP’ers. In sommige gevallen is voor een ZZP’er een basis VCA voldoende. In de meeste gevallen zal het gaan om een VCA VOL certificaat. De meeste ZZP’ers worden ingehuurd als hoofdaannemer of hoofdverantwoordelijke. Het systeem voor ZZP’ers is niet hetzelfde als dat voor bedrijven. Bij bedrijven is er sprake van VCA* en VCA** (voor onderaannemers en hoofdaannemers). ZZP’ers worden niet als bedrijf gezien, maar omdat ZZP’ers vaak wel een leidinggevende functie uitvoeren of hoofdverantwoordelijk zijn, hebben ze dan wel VCA VOL nodig.

Als je door wilt groeien of in het buitenland wilt werken

Wil jij doorgroeien en een mooie stap maken in je carrière? Dan zul je vroeg of laat waarschijnlijk VCA VOL nodig hebben. Dan kan het verstandig zijn om hier nu al in te investeren. Dat kan je kans op een nieuwe baan vergroten. Ook als je in het buitenland wil werken kan het nodig zijn om VCA VOL te hebben. België en Duitsland werken met een vergelijkbaar systeem. Onze VCA wordt door hen erkend. Het is dan wel belangrijk dat je VCA op het juiste niveau hebt. Dat geldt ook wanneer je in een ander land aan moet tonen dat je over veiligheid op het juiste niveau beschikt. Let wel op: VCA wordt niet in elk land erkend.

 

Wil jij je VCA VOL behalen? Schrijf je dan direct in voor een VCA VOL cursus van ARBO centrum. Onze cursisten beoordelen ons gemiddeld met een 9 en behalen een slagingspercentage van meer dan 95%.

Gerelateerde producten

Veiligheidsschoenen

Veiligheidshesje

Werkhandschoenen

Veiligheidshelm

Meer VCA nieuws?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?