De eerste VCA cursus in het Arabisch is een feit!

Een VCA-cursus in het Arabisch. Kan dat? Jazeker. Sterker nog: hij bestaat al. ARBO centrum verzorgde onlangs de eerste VCA cursus in het Arabisch.

Op 14 en 16 september hebben we afgetrapt. Drie cursisten hebben inmiddels de cursus VCA in het Arabisch gevolgd en zijn alle drie geslaagd voor hun VCA examen. Na een succesvolle pilot op onze locatie in Houten is de cursus VCA in het Arabisch definitief een feit en opgenomen in ons programma. De cursus wordt op dit moment aangeboden in Amsterdam, Houten en Ede.

Taalbarrière niet als belemmering

Waarom bieden we de cursus in het Arabisch aan? Wij houden altijd goed de markt en de vraag in de gaten. Wij merkten dat er steeds meer behoefte kwam aan een VCA cursus in het Arabisch. Daarom hebben wij besloten om deze, net als eerder onder andere Pools, toe te voegen aan ons cursusaanbod.

De wereld verandert. We zijn wereldburgers geworden. En wereldburgers wonen en werken overal ter wereld. En onze taal? Die nemen we mee naar een nieuw land. En natuurlijk leren we de taal van ons nieuwe thuisland, maar we denken en voelen nog altijd in onze moedertaal. Ook medewerkers die de Nederlandse taal niet (voldoende) beheersen, moeten voldoen aan de eisen van VCA. Zij moeten net als hun Nederlandssprekende collega’s voldoende kennis hebben van veiligheid, gezondheid en milieu. Door een cursus in de moedertaal aan te bieden, kunnen ook Arabisch sprekende medewerkers zorgen voor de noodzakelijke kennis.

Hoe ziet de VCA cursus in het Arabisch eruit?

De Arabische versie van de VCA wijkt inhoudelijk in de basis niet af van de Nederlandse versie. Net als in de Nederlandse versie van de cursus leren cursisten alles over:

 • Veiligheid en veilig werken volgens de VCA normen.
 • Rekening houden met veiligheid en gezondheid van jezelf en anderen
 • Omgaan met het milieu
 • Wetgeving
 • Ongevallen
 • Oorzaken en preventie
 • Gevaarlijke stoffen
 • Ergonomische werkplekken
 • Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM).

 

Maar een VCA cursus in het Arabisch kent ook enkele verschillen. Het kan namelijk zo zijn dat de cursisten nog niet voldoende weten over Nederlandse regelgeving en hoe wij hier met veiligheid omgaan. Daarom wordt er tijdens deze cursus extra aandacht besteed aan:

 • Het veiligheidsbewustzijn in Nederland
 • Alle benodigde theorie
 • Woorden die in het examen anders vertaald worden dan de meeste Arabisch-sprekenden gewend zijn.

 

Al het cursusmateriaal wordt uiteraard in het Arabisch verzorgd.

Is de cursus makkelijk te volgen?

Ja. De cursus is dan wel theoretisch, maar zeker niet droog of saai. De docent gebruikt praktijkvoorbeelden, filmpjes en attributen. Zo komt de cursus tot leven en worden alle elementen uit de cursus tastbaar gemaakt. Zelfs mensen die niet gewend zijn in de schoolbanken te zitten, of al jaren niet meer naar school zijn geweest, kunnen met gemak de cursus volgen.

 

De cursus duurt twee dagen. En op de tweede dag doe je digitaal examen. Uiteraard ook in het Arabisch. Niet alleen de cursus is volledig toegespitst op Arabisch sprekende cursisten: de lunch is dat ook. De volledig verzorgde lunch kan indien gewenst namelijk ook vegetarisch of halal worden geserveerd.

Vragen over deze blog? Mail gerust naar marketing@arbocentrum.nl!

Meer blogs?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.