Deze week je examen halen?


Check beschikbaarheid

Hoogwerker cursus

Heb je een vraag? +31 (0)88 - 123 0 888
Hoogwerker certificaat halen?

Gegarandeerd veilig aan de slag met een hoogwerker? Dat kan! Bij ARBO centrum kun je een basis cursus hoogwerker volgen voor verschillende categorieën en typen hoogwerkers. Behaal je hoogwerker certificaat binnen één dag.

Volgens de normen worden de hoogwerker onderverdeeld in verschillende categorieën:

Je leert tijdens deze hoogwerker opleiding o.a. welke gevaren het werken met een hoogwerker met zich mee brengt.  En je kan dus veilig te werk gaan na deze hoogwerker cursus.

De hoogwerker basiscursus wordt afgesloten met een examen. Hoogwerker examen gehaald? Je ontvangt dan een hoogwerker certificaat en ARBO pas voor de categorieën 1a, 1b, 3a en 3b. Dit hoogwerker certificaat is 5 jaar geldig in Nederland en België (ARAB /CODEX).


Kosten hoogwerker cursus

De hoogwerker cursus kan al vanaf €125,- exclusief btw worden behaald. Dit is de herhalingscursus hoogwerker, deze is bedoeld voor mensen die nog een geldig hoogwerker certificaat hebben of wanneer het certificaat niet langer dan 3 maanden is verlopen.

Is jouw hoogwerker certificaat langer dan 3 maanden verlopen? Dan kan je bij ons terecht voor een hoogwerker basiscursus, deze is voor iedereen geschikt die geen ervaring of nog nooit eerder een certificaat heeft behaald. Deze cursus kost €175,- exclusief btw.

De kosten van de hoogwerker cursus zijn inclusief certificaat, ARBOpas en gebruik machine.


Het hoogwerker examen

Benieuwd naar het hoogwerker examen? De hoogwerker cursus bestaat uit 2-delen, zowel theorie als praktijk. Wil jij goed voorbereid naar de cursus? Oefen dan het hoogwerker examen vooraf via het hoogwerker proefexamen

Tijdens een proefexamen kan er geoefend worden met de hoogwerker examenvragen, gesteld zoals dat ook tijdens de officiële test gebeurt. Ontdek op die manier of jij goed op de hoogte bent van wat er belangrijk is. Om voor de organisatie jouw hoogwerker certificaat te halen, zodat je de inspectie kunt aantonen dat je daar veilig mee kunt werken.

✓ Tip: hoogwerker certificaat verlopen? Boek binnen 3 maanden daarna de herhalingscursus. Wij frissen de kennis weer op, waarna werknemers weer 5 jaar beschikken over een geldig certificaat. De herhalingscursus duurt van 08:30u tot circa 12:00u.

Veelgestelde vragen


Categorieën hoogwerkers

Categorie 1A: verticaal werkende, eenpersoons gestempelde hoogwerkers

Categorie 1B: telescoop/kniktelescoop hoogwerkers, hoogwerkers op aanhanger of chassis en spinhoogwerkers met stempels

Categorie 3A: zelfrijdende schaarliften en zelfrijdende eenpersoons verticaalliften

Categorie 3B: zelfrijdende telescoop- en kniktelescoophoogwerkers


Lees meer

Is een certificaat verplicht?

Er wordt van werkgevers vereist dat ze kunnen aantonen dat hun personeel kundig is en voldoende instructie hebben gehad. Mocht er een ongeval plaatsvinden, dan moet een bedrijf kunnen aantonen aan de arbeidsinspectie en verzekering dat de werknemer een gedegen instructie heeft gehad. Dat kan d.m.v. een certificaat. Het is dus voor een werkgever van belang om zijn werknemers deel te laten nemen aan een cursus.

Lees meer

Vanaf welke leeftijd mag je een heftruck, reachtruck of hoogwerker besturen?

Voor de verschillende werktuigen gelden verschillende leeftijden. Hieronder een kort overzicht:

Minimale leeftijd om een heftruck, reachtruck, stapelaar, en EPT te besturen
Vanaf 16 jaar – certificaat, rijden onder structureel toezicht.
Vanaf 18 jaar – certificaat, zelfstandig werken

Minimale leeftijd om een hoogwerker te besturen
Vanaf 18 jaar

Voor alle werktuigen geldt dat de medewerker gedegen instructie gehad moet hebben, dit moet aantoonbaar zijn. Bijvoorbeeld met één van onze certificaten.

Minimum leeftijd VCA diploma
Met dit certificaat kunnen aannemers aantonen dat zij veiligheid, gezondheid en milieu beheersen tijdens het uitvoeren van hun werkzaamheden. VCA maakt de aannemers bewust van de veiligheid op de werkvloer. Je mag officieel werken vanaf je 14e , dus hanteert ARBO centrum voor de deelname aan een VCA cursus of examen, een minimale leeftijd van 14 jaar.

Minimum leeftijd BHV certificaat
De minimale leeftijd voor het volgen van een BHV basiscursus of BHV herhalingscursus is 16 jaar. Een BHV-diploma is bij ons 1 jaar geldig.

Lees meer

Wat is IPAF?

Het verschil tussen een hoogwerker cursus van IPAF en een basis hoogwerker cursus is eigenlijk dat de IPAF opleiding wordt afgesloten met een Palcard. Deze Palcard is internationaal geldig. Echter is het IPAF certificaat / Palcard maar geldig voor één categorie hoogwerker. Men dient per categorie hoogwerker een IPAF certificaat / Palcard te halen.

De volgende categorieën zijn er binnen de hoogwerkers:

categorie 1A
Verticaal werkende, eenpersoons gestempelde hoogwerkers

categorie 1B:
telescoop- en kniktelescoophoogwerkers voorzien van stempels, hoogwerkers op aanhanger, hoogwerkers op chassis of spinhoogwerkers met stempels.

categorie 3A:
Dit zijn zelfrijdende schaarliften en zelfrijdende eenpersoons verticaalliften

categorie 3B:
Dit zijn zelfrijdende telescoop- en kniktelescoophoogwerkers.


Lees meer

Voor welke categorie is een hoogwerkercertificaat geldig?

Deze is geldig voor de volgende categorieën:

Categorie 1A: Verticaal werkende, eenpersoons gestempelde hoogwerkers

Categorie 1B: Telescoop-/ kniktelescoop hoogwerkers, hoogwerkers op aanhanger, hoogwerker op chassis of spinhoogwerkers met stempels.

Categorie 3A: Zelfrijdende schaarliften en zelfrijdende eenpersoons verticaalliften.

Categorie 3B: Zelfrijdende telescoop- en kniktelescoophoogwerkers

Lees meer

Kun je ook een heftruck- en hoogwerkercursus op een dag volgen?

De theorie en praktijk van beide opleidingen verschilt teveel om de cursussen tegelijk op 1 dag te volgen. Wel is het voor bedrijven mogelijk om een cursus op maat te laten maken. Voor een cursus op maat kun je bij ons een offerte aanvragen.

Lees meer

Hoe lang duurt de cursus?

De basiscursussen heftruck, reachtruck en hoogwerker: van 08.30 - 15.30.

De herhalingscursussen heftruck, reachtruck en hoogwerker: van 08.30 - 12.00.

BHV: van 08.30 - 15.30

VCA cursus zonder examen: van 08.00 tot 16.00

VCA cursus inclusief examen: van 8.00 tot 17.30

Lees meer

Wanneer kan ik een cursus volgen?

Op de pagina 'direct aanmelden' vind je alle cursusdata voor de komende periode.

Lees meer

Hoe kan ik me voorbereiden op een cursus?

Je wilt natuurlijk slagen voor je cursus en een goede voorbereiding treffen.
Bij ARBO opleidingscentrum is het lesmateriaal van de cursus zo ontwikkeld dat je niet persé voorbereiding nodig hebt, ongeacht ervaring of geen ervaring.

Wil je toch een idee krijgen van wat je ongeveer zou kunnen verwachten tijdens een officieel examen? Dan kun je een proefexamen volgen en testen of jij klaar bent voor het theorie-examen. Je ontvangt direct je cijfer per mail.
VCA:
Voor het VCA-examen raden wij u aan om voorafgaand aan de cursus het VCA lesboek goed door te nemen. Het lesboek is bij ons te verkrijgen voor €34,75.

Lees meer

Wat is Code 95?

Voor het beroepsmatig besturen van een voertuig waarvoor rijbewijs C1(E), C(E), D1(E) of D(E) noodzakelijk is, is Code 95 verplicht. De aanduiding Code 95 (met einddatum) wordt achter de voertuigcategorie op het rijbewijs geplaatst. Met de Code 95 toon je aan dat je vakbekwaam bent voor het besturen van dit voertuig. Code 95 is vijf jaar geldig.

Nascholing Code 95 heftruck of hoogwerker:
Code 95 vraagt elke vijf jaar om nascholing van minimaal 35 uur. Alleen dan kun je beroepschauffeur blijven. Als je zowel voor de bus als vrachtwagen vakbekwaam bent hoef je in plaats van 70 uur, toch maar 35 uur nascholing te volgen. De nascholingscursus Code 95 heftruck of hoogwerker kun je volgen bij ARBO opleidingscentrum. Er worden 7 theorie-uren geregistreerd bij het CBR. De chauffeur leert veilig werken en het beheersen van een heftruck of hoogwerker.

Lees meer

Wat is een SOG cursus?

SOG is een opleiding van het SSVV (stichting samenwerken voor veiligheid).
SOG is een opleiding voor het bedienen van een hoogwerker die van toepassing is op een bedrijf wat risicovol werk verricht in de (petro-) chemische industrie, de maritieme industrie en de industriële reiniging. SOG is alleen verplicht voor bedrijven die onder een bepaald kwaliteitsmanagement of samenwerkingsverband vallen, bv Deltalings, VNCI (branche organisatie chemie), VNPI( Petro chemie), SIR (Reiniging).

Ben je niet werkzaam in deze branches, dan kun je ook gewoon een basis hoogwerker certificaat halen welke geschikt is voor alle categorieën hoogwerkers.

Lees meer


Gerelateerde cursussen