De Internationale Dag van het Zicht. Wees zuinig op je ogen!
- Circa 5 minuten leestijd
- marketing@arbocentrum.nl
Het is alweer de tweede donderdag van oktober. Oftewel: De Internationale Dag van het Zicht. Ieder jaar wordt aandacht besteed aan de problematiek rond slechtziendheid. De naam is dus eigenlijk een tikkeltje misleidend. De dag is voornamelijk bedoeld als aandacht voor mensen die niets kunnen zien of die oogschade hebben opgelopen. Dat is zeker iets om bij stil te staan, want 80% procent van blind- of slechtziendheid is het resultaat van oorzaken die te voorkomen waren.
Je ogen zijn kostbaar
Je ogen zijn kostbaar, maar ook heel kwetsbaar, misschien wel het meest kwetsbare deel van je lichaam. Daar komt bij dat schade aan je ogen vaak niet te herstellen is. Schade aan je ogen kan enorme gevolgen hebben. Stel je toch voor dat je permanente oogschade oploopt, blind wordt of een oog moet missen. Daar wil je niet aan denken. Maar toch gebeurt het te vaak. En daarom drukken wij iedereen op het hart: wees zuinig op je ogen.
Het begint met veilig werken
Zuinig zijn op je ogen zorgen begint met goede veiligheidsmaatregelen. En kennis van veiligheid. Daarom is onder andere het VCA certificaat zo belangrijk. Met je VCA op zak heb je goede kennis van veiligheid en risico’s. Je zult hierdoor het risico op ongevallen en letsel kunnen beperken.
Werk je in een omgeving waar je oogletsel kan oplopen? Draag altijd een veiligheidsbril. En niet alleen omdat het verplicht is. Maar omdat het verstandig is. Dus ook wanneer het dragen van een veiligheidsbril niet verplicht is, doe je er verstandig aan om er eentje te dragen. Bijvoorbeeld wanneer je thuis aan het klussen gaat. Er zijn zelfs veiligheidsbrillen op sterkte beschikbaar, dus wat let je?
Soms is een veiligheidsbril niet voldoende. Dan kies je voor gezichtsbescherming. Met gelaats- of gezichtsbescherming bescherm je je hele gezicht. Ben je lasser? Dan draag je een laskap of lasmasker. Een laskap of -masker beschermt je tegen risico’s bij het lassen, zoals hoge temperaturen, gevaarlijk materiaal en zeer fel licht. Maar ook tegen vonken en vlamcontact. Je leest het al: oogschade kan op veel verschillende manieren ontstaan.
Bij oogletsel denk je misschien snel: dat komt door roekeloosheid of onvoorzichtigheid. Maar vaak is het pure pech. Een kleine splinter die ongemerkt ergens vanaf spat, een vloeistof die per ongeluk wordt gemorst. Een kleine oorzaak kan grote gevolgen hebben. En op z’n minst klachten veroorzaken als irritatie en pijn.
En als het dan toch misgaat?
Een veiligheidsbril of gezichtsbescherming biedt veiligheid, maar helaas niet 100%. Soms gaat het toch mis. En het eerste wat je dan moet doen, is het spoelen van je ogen. Als je op een locatie werkt, waar kans op oogletsel aanwezig is, dan is er vaak wel een oogspoelstation aanwezig of tenminste een mobiele versie daarvan.
Is dat er niet, dan zijn er gelukkig nog oogspoelflessen. Best wel handig, want je kan ze overal mee naartoe nemen. Hoe je ook spoelt: zorg ervoor dat je dit overvloedig doet. Wat je ook in je oog hebt gekregen, een hout- of ijzersplinter of een schadelijke stof: spoel net zolang tot alles eruit is. En bij zeer ernstig letsel of twijfel bel je natuurlijk een arts of 112.
Vragen over deze blog? Mail gerust naar marketing@arbocentrum.nl!
Meer blogs?
Woensdag 16 oktober: World Restart a Heart Day
Op de World Restart a Heart Day, die elk jaar op 16 oktober plaatsvindt, draait alles om het vergroten van bewustzijn en vaardigheden rondom reanimatie.
Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) – ARBO cijfers
Werkplekken behoeven regelmatige controle op risico’s. Zijn deze nog voorzien van de juiste en up to date veiligheidsmaatregelen? Door dit afdoende te beoordelen identificeer je
Logistiek dodelijkste sector in de afgelopen vijf jaar
In 2023 vielen er maar liefst dertien dodelijke slachtoffers in de logistieke sector, waarmee het opnieuw de meest gevaarlijke sector van Nederland is. Al jaren