VCA VOL of VCA basis? Welke heb ik nodig?

In zeer veel sectoren en beroepen worden werknemers verplicht om het VCA certificaat te halen. Voor risicovolle beroepen is het wettelijk verplicht dat werknemers (inclusief ZZP’ers) over voldoende kennis beschikken om hun werk veilig en capabel uit te voeren. Werkgevers en werknemers moeten dit kunnen aantonen. Hiertoe is VCA in het leven geroepen. VCA staat voor “Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers”.

 

Met een VCA certificaat tonen werknemers aan dat zij over voldoende kennis beschikken op het gebied van veiligheid en risico’s. Er zijn drie verschillende soorten VCA voor werknemers. De VIL VCU is een aparte VCA voor intercedenten. Voor werknemers op locatie geldt dat zij in het bezit moeten zijn van het VCA VOL of VCA basis certificaat. Veel werknemer vragen zich af: VCA VOL of VCA basis? Welke heb ik nodig?

VCA VOL of VCA basis? Welke heb ik nodig?

Of een werknemer VCA VOL of VCA basis nodig heeft, is afhankelijk van de functie die hij/zij uitvoert. VCA basis en VCA VOL zijn grotendeels gelijk, maar er wordt onderscheid gemaakt op het gebied van verantwoordelijkheid, passend bij de functie van de werknemer.

VCA basis voor uitvoerende werknemers

Voor uitvoerende werknemers is er het VCA basiscertificaat. VCA basis brengt werknemers alle benodigde kennis bij om werkzaamheden veilig en capabel uit te voeren. De nadruk ligt daarbij op het herkennen en beperken van risico’s op het gebied van veiligheid, milieu en gezondheid.

Werknemers leren met VCA basis niet hoe zij hun werkzaamheden uit moeten voeren, maar worden bewust gemaakt op het risico dat hun werkzaamheden met zich mee kunnen brengen. Voor henzelf en voor anderen. Het VCA basiscertificaat is 10 jaar geldig.

VCA VOL voor leidinggevende werknemers

Voor alle werknemers die een team aansturen, is er het VCA VOL certificaat. Inhoudelijk komt VCA VOL voor een groot gedeelte overeen met VCA basis. Ook met VCA VOL leren werknemers over de eerder genoemde risico’s.

 

Leidinggevende werknemers hebben andere verantwoordelijkheden dan uitvoerende werknemers. Hier speelt VCA VOL op in. Wie leiding geeft aan een team heeft niet alleen verantwoordelijkheid over zichzelf, maar is ook verantwoordelijk voor de veiligheid van zijn/haar team. Van een leidinggevende wordt verwacht dat hij/zij optimale en veilige werkomstandigheden kan waarborgen voor teamleden.

 

Het verschil tussen VCA basis en VCA VOL is dan ook dat er voor het behalen van het VCA VOL-certificaat extra eigen gelden. Wie examen aflegt, wordt niet alleen getoetst op de onderdelen van VCA basis, maar krijgt aanvullende vragen die betrekking hebben op de verantwoordelijkheid van leidinggeven en het waarborgen van veiligheid van een team.

Is VCA basis voldoende voor uitvoerende werknemers?

VCA basis is dus voldoende voor uitvoerende werknemers. Echter is het wel verstandig om goed na te denken. Wie namelijk een leidinggevende functie ambieert en een carrièrestap wil maken, zal dus op een gegeven moment het VCA VOL certificaat moeten halen. Het kan verstandig zijn om hier alvast in te investeren. Werknemers hoeven namelijk geen leidinggevende functie te hebben om een VCA VOL cursus te volgen of VCA VOL examen te mogen doen. Werknemers die bijvoorbeeld op zoek zijn naar een andere baan, vergroten hun kansen en mogelijkheden op de arbeidsmarkt wanneer zij naast een basiscertificaat ook over een VCA VOL certificaat beschikken.

Cursus inplannen?

VCA certificaat halen?

Relevante artikelen voor jou

VCA verbodsborden

VCA verbodsborden VCA staat voor “Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers”. VCA verbodsborden worden gebruikt in situaties en bij bedrijven waar de VCA regels gelden

Lees verder »

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.