Moet ik mijn VCA basis behalen voordat ik mijn VCA VOL diploma wil halen?

Misschien weet je al het een en ander over VCA. Dan weet je wellicht ook dat er voor werknemers twee verschillende soorten VCA zijn: VCA basis en VCA VOL. Eigenlijk zijn er drie verschillende soorten. Er is namelijk ook nog een speciale VCA voor intercedenten: VIL VCU. Wij richten ons nu echter op de gebruikelijke twee vormen van VCA: basis en VOL, waarbij “VOL” staat voor “Veiligheid Operationeel Leidinggevenden”. Hieruit kun je waarschijnlijk al opmaken dat VCA VOL bedoeld is voor medewerkers die leiding geven op de werkvloer. Denk aan een voorman of teamleider. Wil jij als leidinggevende kunnen werken, dan moet je dus je VCA VOL diploma halen. Maar moet je eerst jouw VCA basis behalen voordat je jouw VCA VOL diploma kunt halen?

Bouwhelmen

Scroll om verder te lezen

Wil je ook een VCA cursus volgen?

Moet je eerst VCA basis behalen voordat je VCA VOL kunt halen?

Om een VCA VOL cursus te kunnen volgen en examen te doen om het VCA VOL certificaat te behalen, hoef je niet in het bezit te zijn van het VCA basis certificaat. In de praktijk zul je zien dat de meeste kandidaten van het VCA VOL examen wel al over een basiscertificaat beschikken. Bijna niemand start namelijk in een leidinggevende functie. Veruit de meeste kandidaten groeien door vanuit een uitvoerende functie waarvoor zij al in het bezit dienden te zijn van het VCA B certificaat.

Het helpt natuurlijk wel wanneer je al je VCA basiscertificaat hebt. Je hebt een groot gedeelte van de stof dan namelijk al behandeld. Voor een vrij groot deel is VCA basis en VCA VOL namelijk gelijk

Wat zijn de verschillen?

VCA VOL richt zich op leidinggevend personeel. Dit betekent dat de kennis die je eventueel op hebt gedaan voor je VCA basis niet meer genoeg is. VCA basis richt zich op veiligheid, gezondheid en milieu voor individuele medewerkers. Daarbij houd je weliswaar ook rekening met je omgeving, maar het draait vooral om persoonlijke veiligheid. Als leidinggevende ben je echter niet alleen verantwoordelijk voor jezelf; je stuurt ook een team aan. Daarom ben je ook verantwoordelijk voor hun veiligheid.

Het raakt niet alleen jou

VCA raakt niet alleen jezelf. Een andere belangrijke reden om je VCA diploma te halen, is de veiligheid van anderen die in jouw omgeving aan het werk zijn. 

Het verschil tussen VCA basis en VCA VOL zit dan ook vooral in het stuk leidinggeven. Welke extra kennis heb je hiervoor nodig? VCA VOL behandelt niet alleen aspecten die ervoor zorgen dat je als leidinggevende medewerker ook de veiligheid van je team kunt waarborgen; er komen ook wat meer regels en kennis met betrekking op beleid aan bod.

Inschrijven voor een VCA VOL cursus

Ook zonder VCA B diploma kun jij je dus inschrijven voor een VCA VOL cursus van ARBO centrum. De cursus duurt een dag en aansluitend doe je direct examen. Slaag je, dan ontvang je jouw officiële certificaat en Arbopas. Hiermee kun je aantonen dat je over het VCA VOL certificaat beschikt en dus over de noodzakelijke kennis beschikt om jouw leidinggevende functie capabel uit te voeren, met het oog op veiligheid.

 

Net als het basiscertificaat is ook het VOL-certificaat tien jaar geldig. Moet jij jouw VCA VOL certificaat halen? Schrijf je dan in voor een cursus van ARBO centrum bij jou in de buurt. VCA VOL is verplicht voor leidinggevenden, maar kan ook al handig zijn voor wie dit nog niet is. Bijvoorbeeld wanneer je wel de ambitie hebt om in de nabije toekomst een leidinggevende functie te gaan vervullen. Of wanneer je op zoek bent naar een nieuwe job. Wanneer je dit certificaat dan al op zak hebt, heb je misschien een streepje voor.

Gerelateerde producten

Veiligheidsschoenen

Veiligheidshesje

Werkhandschoenen

Veiligheidshelm

Meer VCA nieuws?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?