Wat is een reachtruck?
Zet je een reachtruck of een heftruck in? Beide voertuigen verrichten dezelfde taak, namelijk: het tillen en verplaatsen van (zware) ladingen. Dat maakt een reachtruck en een heftruck tot vergelijkbare voertuigen. Toch zijn er verschillen. Dat blijkt alleen al uit het feit dat voor beide voertuigen een verschillend certificaat is vereist. Om een reachtruck te mogen besturen, dient de bestuurder in het bezit te zijn van een reachtruckcertificaat. Om een heftruck te mogen besturen, moet dit een heftruckcertificaat zijn. Dit wijst dus op verschillen. Maar wanneer is een reachtruck handiger of beter dan een heftruck? Dit zijn de reachtruck voordelen en nadelen.
Voordeel: beter geschikt voor kleine ruimtes
Een duidelijk verschil tussen een reachtruck en een heftruck is de manier waarop je met deze voertuigen rijdt. Bij een heftruck zit je achter de lading, bij een reachtruck ernaast (wat zorgt voor een beter zicht). Hierdoor is een reachtruck tevens smaller en compacter dan een heftruck. Door zijn geringere formaat is een reachtruck dus beter geschikt om te werken in kleine ruimtes. Ook kent een reachtruck een kleinere draaicirkel en heeft deze minder ruimte nodig om lading te heffen. Voor gebruik in een omgeving met veel kleine ruimtes of smalle gangen, zoals een (krap) magazijn, heeft een reachtruck dus vaak de voorkeur.
Voordeel: eenvoudiger te besturen
Veel bestuurders vinden een reachtruck eenvoudiger te besturen dan een heftruck. Veel reachtrucks hebben een enkel, in het midden geplaatst wiel op de achteras. Hierdoor is de truck wendbaarder en makkelijker te manoeuvreren. Zeker omdat je de blik hierbij naar voren houdt. Maar ook reachtrucks met twee wielen op de achteras laten zich vaak eenvoudiger besturen dan de grotere en loggere heftrucks.
Nadeel: vaak iets minder laadvermogen
Omdat een reachtruck in de basis compacter en lichter is dan een heftruck, betekent dit dat het laad- en hefvermogen vaak minder is dan dat van zijn zwaardere tegenhangers. Moeten er echt zware ladingen worden verplaatst, dan is in veel gevallen een heftruck beter geschikt, of zelfs de enige optie.
Nadeel: niet geschikt voor buitengebruik
De meeste reachtrucks zijn uitgerust met massieve banden. Een voordeel hiervan is dat deze niet lek kunnen raken. Een nadeel is dat de reachtruck hierdoor niet geschikt is voor buitengebruik. Op stenen of oneffenheden beweegt de reachtruck te veel en ook bieden de massieve banden buiten te weinig grip. De meeste heftrucks zijn voorzien van rubberen luchtbanden waarmee ze prima buiten kunnen rijden.
Certificaat halen?
Wil jij jouw reachtruckcertificaat halen? Dat kan bij ARBO centrum. Ook voor je heftruckcertificaat of een gecombineerd heftruck- + reachtruckcertificaat kun je bij ARBO centrum terecht.
Cursus inplannen?
Relevante artikelen voor jou
Hoeveel soorten reachtrucks zijn er?
Hoeveel soorten reachtrucks zijn er? Zijn er in jouw bedrijf reachtrucks aanwezig? Dan worden deze waarschijnlijk dagelijks voor diverse doeleinden gebruikt. Maar wist je dat
Hoe lang is een reachtruckcertificaat geldig?
Hoe lang is een reachtruckcertificaat geldig? Met het reachtruckcertificaat kan je aantonen dat je capabel bent om een reachtruck te besturen. Het reachtruckcertificaat is vijf
Welke transportopleidingen zijn er en welke bieden wij?
Welke transport opleidingen zijn er en welke bieden wij? Als je in de transportsector wilt gaan werken heb je allereerst een rijbewijs nodig, afhankelijk van