Met een heftruckcertificaat op een reachtruck werken? Dit is waarom het niet mag

Met je heftruckcertificaat op zak, mag je een heftruck besturen. Dat mag al vanaf je 16de onder begeleiding en vanaf je 18de zelfstandig. Dan denk je misschien dat je ook een reachtruck mag besturen. Een heftruck en reachtruck lijken immers sterk op elkaar. Toch mag dat niet. Waarom je niet met een heftruckcertificaat een reachtruck mag besturen, lees je hier.

heftruck en reachtruck

Verschillende voertuigen? Verschillende certificaten

De wet schrijft voor dat voor het besturen van bedrijfsvoertuigen je moet kunnen aantonen dat je capabel bent. Dit doe je door middel van het behalen van het certificaat voor het betreffende voertuig. En ja: elk voertuig heeft zijn eigen certificaat. Een heftruck en een reachtruck zijn geclassificeerd als aparte voertuigen. En omdat het dus ook wettelijk gezien twee verschillende voertuigen zijn, hebben ze allebei hun eigen certificaat.

Ze lijken op elkaar, maar nuances zijn belangrijk

Certificaten zijn er natuurlijk niet voor niets. Veiligheid is ontzettend belangrijk. En veiligheid zit ‘m vaak in details. Een heftruck en reachtruck lijken weliswaar sterk op elkaar: ze werken net even wat anders. Juist daarom is het belangrijk om die verschillen goed te kennen. Beide voertuigen zijn voor dezelfde taak gemaakt. Maar de lay-out van beide voertuigen is anders. Ook de manier waarop je ze bestuurt verschilt. En dus heeft dit gevolgen voor zaken als waar en wanneer ze worden gebruikt en hoe lasten doorwerken. Wanneer je jouw certificaat haalt leer je niet alleen theorie en het besturen van het voertuig: je leert ook lasten berekenen en hoe je veilig heft. Dit kan per voertuig verschillen.

Er is gelukkig een manier om beide te mogen besturen

Gelukkig is er een handige manier om zowel een heftruck als een reachtruck te mogen besturen. Bij ARBO centrum kun je namelijk een heftruck en reachtruck combicursus volgen. Je leert hierin werken met beide voertuigen, doet ook voor beide voertuigen examen en behaalt daarmee zowel je heftruck- als reachtruckcertificaat. Dat is handig, want in veel bedrijven worden beide voertuigen gebruikt.

 

Schrijf je daarom direct in voor een combinatiecursus op een locatie bij jou in de buurt. Slaag je voor het examen (meer dan 95% van onze cursisten slaagt in één keer), dan mag je vijf jaar lang zowel met een heftruck als een reachtruck werken.

Vragen over deze blog? Mail gerust naar marketing@arbocentrum.nl!

Meer blogs

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?