Hoe lang is een reachtruck certificaat geldig?

Als je een reachtruck wilt gaan besturen, dien je in het bezit te zijn van een reachtruck certificaat. Bij ARBO centrum kun je zowel een reachtruck cursus volgen als een examen afleggen. Dat kan op diverse locaties die wij door het hele land hebben. Een reachtruck cursus en examen duren niet lang. Je kunt je certificaat in een dag halen. Maar hoe lang is een reachtruck certificaat geldig? Is het een kwestie van een keer halen en de rest van je leven hiervan profiteren?

 

Nee. Een reachtruck certificaat is vijf jaar geldig. Dit geldt in de basis voor alle bedrijfsvoertuigen. Wanneer jij je certificaat haalt, hoef je dus gedurende vijf jaar niet opnieuw examen te doen. Met het certificaat toon je aan dat je capabel bent om het voertuig te besturen. Capabel betekent niet alleen dat je over voldoende technische vaardigheden beschikt om de reachtruck veilig te besturen, maar ook dat je voldoende kennis hebt van veiligheid met het oog op de omgeving (en overige theoretische kennis van veiligheid)

Waarom is een reachtruck certificaat 5 jaar geldig?

Waarom is een reachtruck certificaat 5 jaar geldig? En niet bijvoorbeeld 10 jaar, zoals een VCA certificaat. Of onbeperkt? Of waarom niet juist korter? Bij het bepalen van de geldigheid is er gezocht naar een duur die een goede balans bewaakt tussen actuele veiligheid en werkbaarheid.

 

Tienduizenden professionals in Nederland zijn in het bezit van een reachtruck certificaat. Het zou simpelweg niet te doen zijn om al deze professionals bijvoorbeeld elk jaar opnieuw examen te laten doen. Dat is ook niet nodig. Met de kennis die je opdoet met het halen van je certificaat, kun je zeker wel enige tijd voort.

 

Een te lange geldigheidsduur is echter ook niet wenselijk. Inzichten op het gebied van veiligheid zijn constant in ontwikkeling. Als professionals is het belangrijk dat je bij blijft. Wanneer je niet met enige regelmaat kennis opfrist en opnieuw toetst, kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Daarom is er gekozen voor een geldigheid van 5 jaar. Dit wordt gezien als een goede interval.

 

Vijf jaar na het behalen van je reachtruck certificaat ben je ongetwijfeld nog een capabele bestuurder, maar kan het zeker geen kwaad om alle kennis nog een keer door te nemen en opnieuw te laten toetsen.

Wat gebeurt er na die 5 jaar?

Zijn er vijf jaar verstreken sinds het behalen van je certificaat, dan dien je opnieuw examen te doen. Wacht hiermee niet te lang. Het is niet verstandig om een reachtruck te besturen zonder geldig certificaat. Bij calamiteiten, schade of ongelukken kun je dan wellicht niet aantonen dat je voldoende capabel was. Iets dat de Arbowet vereist.

 

Geef je dus tijdig op om opnieuw examen te doen. Je kunt er ook voor kiezen om een herhalingscursus te volgen. Dit kan zeker zinvol zijn. Niet alleen is het de eenvoudigste manier om je kennis weer op te frissen: je bent er ook van verzekerd dat eventuele nieuwe regels en inzichten die in het examen zeker terug zullen komen, worden behandeld.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.