Is een reachtruck certificaat verplicht?

In talloze bedrijven rijden reachtrucks rond. Daarom vraag jij jezelf wellicht af: is een reachtruck certificaat verplicht? Of rijden al deze bestuurders zonder certificaat rond? In een organisatie die zich aan de regels houdt en die waarde hecht aan de veiligheid van medewerkers, is een reachtruck certificaat verplicht. Een harde wettelijke verplichting is er niet. Toch staan veel werkgevers niet toe dat werknemers een reachtruck besturen zonder certificaat. Hoe zit dit dan precies?

Waarom is een reachtruck certificaat verplicht?

Wanneer je kijkt naar de wet, meer specifiek de Arbowet, zul je tevergeefs zoeken naar een artikel waarin het hebben van een reachtruck certificaat verplicht wordt gesteld. Toch wordt alom gehandeld alsof dit certificaat wel verplicht is. Waarom is dit dan?

 

Werkgevers zijn verplicht om maatregelen te treffen zodat hun werknemers alle werkzaamheden zo goed en veilig mogelijk kunnen uitvoeren. Dit geldt in zeer veel situaties. Een bekend voorbeeld is de VCA. Met dit certificaat kunnen professionals aantonen dat zij gedegen zijn opgeleid, risico’s kennen en hun werkzaamheden veilig kunnen uitvoeren met het oog op hun omgeving. Dat de wet werkgevers verplicht om werknemers voldoende te trainen en te zorgen voor een veilige werkomgeving, heeft ook gevolgen voor voertuigen. Werkgevers zijn namelijk verplicht om aan te kunnen tonen dat bestuurders van voertuigen voldoende opgeleid zijn.

 

De wet is niet specifiek in het verplichten van de manier waarop werkgevers moeten kunnen aantonen dat hun medewerkers voldoende opgeleid zijn om een voertuig te mogen besturen. Als universele en alom erkende methode zijn certificaten in het leven geroepen. Is een reachtruck certificaat verplicht? Niet direct, maar hiermee toon je wel aan dat je aan een wettelijke verplichting voldoet. Bovendien mogen werkgevers en opdrachtgevers het hebben van het certificaat wel op eigen initiatief verplicht stellen.

Wat mag je besturen met een reachtruck certificaat?

Wanneer je een reachtruck certificaat hebt behaald, mag je hiermee reachtrucks besturen. Elk bedrijfsvoertuig heeft een eigen certificaat. In tegenstelling tot wat mensen soms nog wel eens denken, mag met een reachtruck certificaat geen heftruck worden bestuurd en vice versa. Dit ondanks dat beide voertuigen in veel opzichten op elkaar lijken.

 

Wil je dus ook een heftruck besturen, dan zul je daarvoor ook een certificaat moeten behalen. Vaak is het mogelijk om in een gecombineerde cursus zowel je reachtruck certificaat als je heftruck certificaat te behalen. ARBO centrum biedt die mogelijkheid.

 

Het feit dat je met een reachtruck certificaat alleen een reachtruck mag besturen, geeft aan hoe belangrijk veiligheid op de werkvloer is. Voor de wetgever, maar ook voor de werkgever of opdrachtgever. Niet voor niets hanteren steeds meer werkgevers de harde eis en is een reachtruck certificaat verplicht gesteld om de werkzaamheden uit te mogen voeren. Voor werknemers en zzp’ers is het halen van dit certificaat dus een belangrijke voorwaarde om een bepaalde opdracht te mogen doen of ergens te worden aangenomen. Gelukkig zijn veel werkgevers en opdrachtgevers bereid om hierin te investeren.

Wat gebeurt er als ik geen certificaat heb?

Is een reachtruck certificaat verplicht? Strikt genomen dus niet. Dus wat gebeurt er wanneer je niet in het bezit bent van dit certificaat? Je neemt hiermee een groot risico. Dit geldt vooral voor werkgevers die werknemers reachtrucks laten besturen zonder dat deze professionals in het bezit zijn van het certificaat. Mocht de bestuurder schade veroorzaken, dan zal moeten worden aangetoond dat hij of zij capabel was om de reachtruck te mogen besturen. Kan dit niet worden aangetoond, dan is de verzekering niet verplicht tot het vergoeden van de schade. Met alle gevolgen van dien. Het is het risico dus niet waard. Zeker niet omdat het behalen van het reachtruck certificaat slechts een geringe investering vergt. De reachtruck cursus kan worden gevolgd voor 199 euro per persoon, exclusief BTW. Dit is inclusief het afleggen van het examen. Het certificaat dat je na het slagen voor het examen ontvangt, is 5 jaar geldig.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.