Zelf ontruimingsplattegrond maken

Zelf een ontruimingsplattegrond maken: dat is mogelijk. Maar wij willen je wel waarschuwen. Het maken van een ontruimingsplattegrond lijkt misschien eenvoudig, maar deze plattegrond moet aan heel veel eisen voldoen. Zaken waar je eenvoudig rekening mee houdt, maar ook dingen waarmee je snel de mist in kunt gaan. Nu is het niet ons doel om je bang te maken, maar zelf een ontruimingsplattegrond maken is alleen een goed idee wanneer je de benodigde kennis en middelen in huis hebt. Zo niet, dan kun je beter een specialist inschakelen.

Ontruimingsplan nodig?

Scroll om verder te lezen >>

Wil je toch liever hulp bij een ontruimingsplan?

Waarom is zelf een ontruimingsplattegrond maken zo moeilijk?

Een ontruimingsplattegrond dient volledig waarheidsgetrouw te zijn. Ga je zelf een ontruimingsplattegrond maken, dan is dat nog niet eens het moeilijkste. Zeker wanneer je beschikt over bouwtekeningen, kun je deze in principe prima als basis nemen. Het zijn echter de aanvullende eisen die het lastig kunnen maken. Zo dienen veel elementen op deze plattegrond aanwezig te zijn:

 

  • Plattegronden moeten in kleur worden uitgevoerd
  • Er moet gebruik worden gemaakt van universele, herkenbare symbolen met een legenda
  • Belangrijke plekken zoals brandblussers, nooduitgangen en obstakels moeten zijn weergegeven
  • De huidige positie van de lezer moet worden aangegeven
  • Informatie over alarmering en BHV dienen aanwezig te zijn
  • Er moet een duidelijke aangegeven vluchtroute zijn
  • Plattegronden dienen vanzelfsprekend altijd up to date te zijn

Ook het bovenstaande klinkt zeker niet onmogelijk. Je kunt eenvoudig opzoeken hoe je deze eisen precies moet verwerken. Het lastigste is echter misschien wel de kleur. Er zijn hier zeer specifieke eisen voor met gestandaardiseerde kleurcodes. Wijkt de kleur hiervan af, dan wordt de ontruimingsplattegrond niet goedgekeurd. Zelf een ontruimingsplattegrond maken is dus zeker niet onmogelijk, maar je moet wel scherp zijn en goed op de details letten.

 

Toch liever hulp?

Durf je het toch niet aan om zelf een ontruimingsplattegrond te maken? Dat kunnen wij je niet kwalijk nemen. De specialisten van ARBO centrum staan voor je klaar om je te helpen. Wij zorgen ervoor dat je de beschikking krijgt over een ontruimingsplattegrond die aan alle eisen voldoet.

Gerelateerde producten

Vluchtladder ARBO centrum

Vluchtladder

Nooduitgang naar rechts

Veiligheidspictogram

Brandblusser schuim 6 liter

Brandblusser

Noodverlichting

Meer blogs lezen?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?