Is een ontruimingsplan verplicht?

Is een ontruimingsplan verplicht? Het antwoord op deze vraag is niet “ja” of “nee”, maar verschilt per bedrijf. Meer specifiek: of een ontruimingsplan verplicht is of niet, hangt af van de aanwezigheid van een brandmeldinstallatie. Is een brandmeldinstallatie (verplicht) aanwezig, dan ben je ook verplicht om een ontruimingsplan te hebben. In veel andere gevallen geldt natuurlijk dat het verstandig en veilig is om dit te hebben. Ook als het niet verplicht is.

Scroll om verder te lezen>>

Een pen in de hand van iemand die aan het studeren is

Meer informatie over het ontruimingplan?

Wanneer is een ontruimingsplan verplicht?

Een ontruimingsplan is dus verplicht wanneer je als bedrijf beschikt over een brandmeldinstallatie. In sommige gevallen is een brandmeldinstallatie verplicht. Wanneer dit is, hangt vooral af van de aard, functie en indeling van het gebouw, evenals de aanwezige risico’s. Een brandmeldinstallatie zal vrijwel altijd worden verplicht wanneer zonder deze installatie een brand niet direct kan worden opgemerkt, wanneer er sprake is van bijzondere omstandigheden of wanneer brandveiligheid simpelweg niet gegarandeerd kan worden zonder meldsysteem.

Blijkt dat voor jouw bedrijf een brandmeldinstallatie verplicht is, dan komt dit samen met de verplichting tot het maken van een ontruimingsplan. Dat is logisch: wanneer het brandalarm afgaat, dient iedereen het pand te verlaten. Om dit ordentelijk, snel en veilig te laten gebeuren, is een ontruimingsplan cruciaal.

Maar hoe zit het dan wanneer je vrijwillig een brandmeldinstallatie laat installeren? Ook dan zul je een ontruimingsplan moeten maken.

Waar moet een ontruimingsplan aan voldoen?

Wanneer je verplicht bent om een ontruimingsplan te maken, dient dit plan aan een aantal eisen te voldoen. Een ontruimingsplan bestaat uit een aantal vaste onderdelen, te weten:

  • organisatiegegevens
  • organisatie van de bedrijfshulpverlening (BHV)
  • alarmeringsprocedure
  • taken van de deelnemers aan de BHV-organisatie, bij brand en ontruiming.
  • situeringstekening (ontruimingsplattegrond)
  • logboek BHV-organisatie

Wanneer je moet werken met een ontruimingsplan, dien je ook te werken met een goedgekeurd ontruimingsplan. Dit betekent bijvoorbeeld dat alle afspraken omtrent BHV niet alleen goed moeten worden vastgelegd; ze dienen ook voldoende te zijn. Dit hangt dan weer samen met de RI&E, waarin onder andere wordt gemotiveerd hoeveel BHV’ers er nodig zijn.

Het lastigste aspect van het ontruimingsplan is waarschijnlijk de situerinstekening en de bijbehorende ontruimingsplattegronden. Deze dienen aan wettelijk vastgelegde eisen te voldoen om goedgekeurd te worden. Onder andere op het gebied van gebruik van pictogrammen en kleurgebruik gelden er strenge eisen.

Ontruimingsplan maken is werk voor een specialist

Je zou kunnen stellen dat een ontruimingsplan maken echt werk is voor een specialist. Zo’n plan is té belangrijk om risico’s te nemen. Heb jij een ontruimingsplan nodig, schakel dan altijd een ervaren specialist in. De specialisten van ARBO centrum staan voor je klaar. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. 

Gerelateerde producten

Nooduitgang naar rechts

Veiligheidspictogram

Brandblusser schuim 6 liter

Brandblusser

Vluchtladder ARBO centrum

Vluchtladder

Noodverlichting

Meer blogs lezen?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.