3 redenen om een ontruimingsplattegrond te hebben

Natuurlijk is het risico in het ene bedrijf groter dan in het andere bedrijf, maar in elk bedrijf kan het gebeuren dat er een ontruiming plaats moet vinden. Wanneer dit het geval is wil je natuurlijk dat alle, in het pand aanwezige, personen zo snel en veilig mogelijk het pand kunnen verlaten. Een snelle ontruiming kan een hoop leed schelen. Bij een ontruiming komt heel wat kijken, ook op het gebied van voorbereiding. Eén van de aspecten die komt kijken bij een goede voorbereiding, is het maken en zichtbaar ophangen van een ontruimingsplattegrond. Dit zijn 3 redenen om een ontruimingsplattegrond te hebben.

Scroll om verder te lezen>>

Meer informatie over het ontruimingplan?

Een eenvoudige manier voor veiligheid op elke verdieping of plek

Met een goedgekeurde ontruimingsplattegrond die duidelijk in het zicht hangt, zorg je voor veel extra veiligheid. Op een eenvoudige manier, bovendien. Een ontruimingsplattegrond is zeer toegankelijk: hij hangt er letterlijk voor iedereen. Mensen kunnen de plattegrond bestuderen en snel er achter komen wat zij moeten doen in geval van een ontruiming.

Maar, ook tijdens een calamiteit kan het zo zijn dat de plattegrond nog even snel kan worden geraadpleegd om belangrijke routes of locaties te checken. Zorg er dan ook voor dat je de ontruimingsplattegrond op strategische plekken ophangt: op – indien van toepassing – elke verdieping. Op centrale plekken en bij trappen, bijvoorbeeld.

Het zorgt voor een gevoel van veiligheid

Het is belangrijk dat medewerkers, maar ook klanten of gasten in het pand zich veilig voelen. Een ontruimingsplattegrond verhoogt het gevoel van veiligheid. Je moet nooit onderschatten wat dit kan doen. Iemand die een ontruimingsplattegrond ziet hangen, zal direct het gevoel krijgen dat de organisatie waarde hecht aan veiligheid en goede maatregelen heeft getroffen om de veiligheid te waarborgen.

Verplichting lijkt ons reden genoeg

In veel gevallen is het hebben van een ontruimingsplattegrond geen mooi gebaar of vrijwillige bijdrage aan de veiligheid, maar gewoon een verplichting. Een belangrijke reden om een ontruimingsplattegrond te hebben, is dan ook om aan je wettelijke verplichtingen te voldoen.

Bedrijven die beschikken over een brandmeldinstallatie, zijn verplicht om een ontruimingsplan te hebben. Een goedgekeurde ontruimingsplattegrond is dan weer een verplicht onderdeel van dit ontruimingsplan.

Hulp bij het maken van een ontruimingsplattegrond

Iedereen kan een ontruimingsplattegrond maken, maar niet iedereen kan een plattegrond maken die aan alle verplichtingen en eisen voldoet. Dit zijn er heel wat. De specialisten van ARBO centrum staan voor je klaar om je te helpen met het maken van een ontruimingsplattegrond. Neem contact met ons op voor meer informatie. 

Gerelateerde producten

Nooduitgang naar rechts

Veiligheidspictogram

Brandblusser schuim 6 liter

Brandblusser

Vluchtladder ARBO centrum

Vluchtladder

Noodverlichting

Meer nieuws lezen?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?