Hoe reanimeren: volwassenen

Hoe moet je reanimeren bij volwassenen? Het is belangrijk om dit te weten. Iedereen kan te maken krijgen met een slachtoffer van een hartaanval. Natuurlijk schakel je dan de hulpdiensten in en wellicht is er ook iemand in de buurt met kennis en ervaring. Dat is echter niet vanzelfsprekend. Daarom behandelen wij in deze blog het reanimeren van volwassenen. Bij een reanimatie telt elke seconde. Zorg ervoor dat je weet hoe je moet handelen.

Wil je weten hoe je moet reanimeren bij een volwassene? Waarom geef jij je dan niet op voor een cursus van ARBO centrum? Denk aan een reanimatiecursus (inclusief AED), of een EHBO cursus, waarbij reanimeren ook onderdeel uitmaakt van het aanbod.

Hoe reanimeren bij volwassenen

Lees verder >>

BHV cursus volgen?

Hoe reanimeren bij volwassenen, stap 1: hartslag vaststellen

Het reanimeren van een volwassen persoon begint met het vaststellen van een hartslag. Waarom? Je wilt zeker weten of iemand niet is flauwgevallen of bewusteloos is, maar dat er echt sprake is van een hartstilstand. Het reanimeren van iemand die nog een hartslag heeft, is zeer gevaarlijk.

Stap 2: verdeel de taken

Voordat je begint met reanimeren, doe je er verstandig aan om in sommige gevallen de taken direct te verdelen. Zijn er bijvoorbeeld omstanders? Laat die dan 112 bellen terwijl jij begint met reanimeren. Vraag omstanders ook om een AED te brengen.

Stap 3: is er een AED?

Zijn er geen omstanders, dan sla je de voorgaande stap over. Wel kun je, terwijl jij je al over het slachtoffer ontfermt, kijken of er een AED is. Als die er is, pak en gebruik deze dan. Zo niet, ga dan verder met stap 5.

Stap 4: reanimeren met AED

Is er een AED? Sluit deze dan aan volgens de instructies. Zet het apparaat aan en volg instructies van de AED op om de reanimatie van een volwassene te starten.

Stap 5: reanimeren zonder AED

Is er geen AED, dan ga je handmatig reanimeren. Dat doe je door middel van het geven van borstcompressies, afgewisseld met mond op mond beademing. Hoe je dit precies doet, lees je in deze blog.

Gerelateerde producten

AED apparaat

AED elektroden

Beademingsmasker

Beademinigsballon

Meer blogs lezen?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?