Hartaanval reanimeren

Wanneer een slachtoffer getroffen wordt door een circulatiestilstand, is reanimeren de enige kans op overleven. Een circulatiestilstand reanimeren dient dan ook zo snel mogelijk plaats te vinden. Zie je iemand neergaan? Controleer dan of hij/zij bij bewustzijn is en of het slachtoffer ademt. Zo niet, dan heeft het slachtoffer een circulatiestilstand en begin je direct met reanimeren. Reanimeren kun je op twee verschillende manieren doen: met behulp van een AED of handmatig met behulp van borstcompressies. Hier lees je hoe een circulatiestilstand reanimeren werkt.

Hoe moet je een hartaanval reanimeren?

Om goed te reanimeren is het van belang dat je kalm probeert te blijven en de juiste stappen volgt. Zijn er omstanders? Laat dan iemand direct 112 bellen terwijl jij de reanimatie start. Ben je alleen? Bel dan 112, zet de telefoon op de speaker en start de reanimatie. Zo kun je tijdens het reanimeren spreken met de hulpdiensten. Is er op locatie een AED aanwezig? Gebruik deze dan. Indien de AED niet vrij toegankelijk is, vraag dan iemand met toegang om deze te halen, terwijl je al begint met handmatige reanimatie. Er is namelijk geen tijd te verliezen totdat de AED arriveert.

Hartaanval reanimeren met borstcompressies

Een hartaanval reanimeren met borstcompressies, doe je als volgt:

  • Plaats een hand over de andere en weef de vingers in elkaar.
  • Plaats beide handen op de borst van het slachtoffer.
  • Geef vervolgens dertig borstcompressies.
  • Tel hardop en hanteer een tempo van ongeveer een compressie per halve seconde (maximaal 120 borstcompressies per minuut en minimaal 100 per minuut).
  • Beadem het slachtoffer twee keer na dertig borstcompressies.
  • Herhaal dit totdat er een AED arriveert, hulpdiensten het overnemen of het slachtoffer bij bewustzijn komt.

Reanimeren met behulp van een AED

Een circulatiestilstand reanimeren met behulp van een AED biedt een veel grotere kans op succes. Is er een AED beschikbaar, zorg er dan altijd voor dat je deze gebruikt. AED’s zijn voorzien van instructies die je stap voor stap op kunt volgen. Belangrijk bij reanimeren met een AED is dat je de borst van het slachtoffer volledig ontbloot, het slachtoffer geen contact maakt met water of vocht en omstanders voldoende afstand houden. De AED leidt je vervolgens met gesproken en/of visuele instructies door het proces.

Goed leren reanimeren

Wil jij goed leren reanimeren? Schrijf je dan in voor een reanimatiecursus of EHBO cursus van ARBO centrum. Voor wie bedrijfshulpverlening wil leren, is er een BHV cursus.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou