4 tips om een kleine brand te bestrijden

Een kleine brand kan met de juiste handelingen vaak snel en eenvoudig geblust worden. In deze blog geven wij vier tips om een kleine brand te bestrijden. Voordat we daarmee beginnen willen we eerst zeggen: blijf altijd kalm. Natuurlijk kan een brand beangstigend zijn.  Ook een kleine brand. Je kunt elke brand beter blussen wanneer je rustig blijft en stapsgewijs doet wat je moet doen. Lees de onderstaande 4 tips.

Scroll om verder te lezen

BHV cursus volgen?

Met een blusdeken

Een kleine brand laat zich vaak goed blussen met een blusdeken. Blusdekens zijn speciaal ontworpen om kleine branden goed te blussen. Dat doen ze door de zuurstoftoevoer af te snijden. Plaats of wikkel de blusdeken in zijn geheel om het brandende object heen. Zo wordt de zuurstof afgesneden en zal de brand doven.

Met een brandblusser

Een brandblusser is natuurlijk een perfecte manier om een kleine brand te bestrijden. Brandblussers zijn mobiel en voorzien van bluspoeder of blusschuim waarmee veel verschillende branden thuis of in het bedrijf snel kunnen worden bestreden. Dit is zonder twijfel in veel gevallen de meest effectieve manier.

De brand isoleren

Bij onze vorige twee tips zijn wij er vanuit gegaan dat je brandblusmiddelen in huis hebt. Heb je deze niet? Schaf deze dan aan. Dat kan bij ARBO winkel. Door goede brandblusmiddelen aan te schaffen bespaar je jezelf een hoop ellende.

Maar wat nu als je deze niet voorhanden hebt? De brand isoleren is dan de beste manier om een kleine brand te bestrijden. Isoleren wil zeggen dat je het brandende object verplaatst, of brandbare objecten in de omgeving verplaatst zodat de brand niet over kan springen en deze gecontroleerd uitbrandt.

Gebruik kraanwater

Natuurlijk kun je een kleine brand proberen te blussen met kraanwater. Je hebt misschien geen brandblusmiddelen in huis, maar wel stromend water. Vu zo snel mogelijk grote emmer, teil of kan om de brand mee te blussen.

Leren branden blussen

Ook een kleine brand kan gevaarlijk zijn of uit de hand lopen. Daarom is het nuttig om te weten hoe je branden moet blussen. Thuis en in het bedrijf. Wil jij goed leren branden blussen? Volg dan een brand en ontruiming cursus van ARBO centrum. Hierin leer je hoe je veilig en effectief branden moet bestrijden en mensen in veiligheid te brengen.

Gerelateerde producten

Rookmelder Smartwares RM218

Rookmelders

Brandblusser schuim 6 liter

Brandblusser

Noodverlichting

Brandpreventie pakketten

Meer blogs lezen?