Rookmelders in elke woning verplicht... waarom?
Voor velen is dit al bekend. Niet alleen nog maar in nieuwbouwwoningen, maar in iedere woning zijn rookmelders sinds 1 juli 2022 verplicht. Volgens de nieuwe wetgeving zijn rookmelders verplicht op iedere verdieping van een woning.
Waarom? Rookmelders redden mensenlevens. Wanneer er een brand uitbreekt vallen de meeste slachtoffers namelijk door het inademen van de rook. Rookmelders in alle woningen vermindert het risico op dodelijke slachtoffers.
Wat zijn de gevolgen wanneer je geen rookmelder(s) hebt hangen?
Er zijn verschillende gevolgen wanneer je geen rookmelders hebt hangen. Gevolgen waar je liever niet aan wilt/hoeft te denken. Zoals al aangegeven, rookmelders redden mensenlevens.
Rookmelders geven een tijdige waarschuwing wanneer er brand uitbreekt. Bij brand in jouw woning telt iedere seconde. Een rookmelder kan dus net jouw leven redden! Wanneer je een brand zelf ruikt of ontdekt, kan het wellicht al te laat zijn.
Naast fysieke, kan een brand ook materiële schade geven. Dit is vervelend, maar dit wordt allemaal weer vergoed. Of toch niet? Dit is afhankelijk van jouw verzekering. Wanneer zij er achter komen dat jij geen rookmelder had hangen na de brand, kan dit voor veel problemen zorgen. Het laatste waar je zin in hebt na zo’n voorval!
Kortom, genoeg reden om gewoon te zorgen dat je een rookmelder op iedere woonlaag hebt hangen
Rookmelders gekocht? Wij helpen je verder
Hoeveel rookmelders zijn nodig?
rookmelders kunnen mensen waarschuwen voor een brand die uitbreekt terwijl zij liggen te slapen. In lang niet alle gevallen is een enkele rookmelder genoeg. Hoeveel rookmelders zijn nodig? Wij leggen je uit hoe je dit bepaalt.
Waar kun je rookmelders het beste hangen?
Een rookmelder detecteert een brand in veel gevallen eerder dan dat mensen dit kunnen doen. Maar waar kun je rookmelders het beste hangen? Dat is een goede en belangrijke vraag. Waar je rookmelders hangt, is van grote invloed op de effectiviteit.
Wanneer moet je een rookmelder vervangen?
Vroeger ging het vooral om het vervangen van batterijen. De meeste rookmelders – vooral in huishoudens – waren niet op de netspanning aangesloten. Tegenwoordig wel. Het is anno nu dus geen kwestie meer van batterijen vervangen, maar van de complete rookmelder vervangen.
Hoe test ik een rookmelder?
Op een rookmelder moet je 24/7 kunnen vertrouwen. Wanneer er brand uitbreekt, kan een rookmelder dit vrijwel altijd eerder detecteren dan dat je dit zelf kunt. Een rookmelder kan ernstige schade voorkomen of beperken. Maar hoe weet je of de melder werkt? Juist, door deze te testen.
Nog vragen over rookmelders?
Neem dan contact op. Wij beantwoorden deze zo snel mogelijk.
Ons kantoor is open doordeweeks van 08:00 – 17:00.
Wij hebben nog een ruime voorraad!
Heb je nog geen rookmelders in huis? Handel dan snel! Via arbowinkel.nl heb je al een rookmelder vanaf €4,95 inclusief batterij. Daarnaast zijn er veel brandmelders te koop met een ingebouwde batterij die tot wel 10 jaar meegaat! Zo hoef je de batterij niet telkens te vervangen. Ben je een huiseigenaar? Dan ben je zelf verantwoordelijk voor het ophangen van de juiste rookmelders en het onderhoud hiervan. In het geval van een huurwoning is de verhuurder verantwoordelijk voor het ophangen. De huurder is wel zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de rookmelders.