Wanneer moet je een rookmelder vervangen?

Vroeger ging het vooral om het vervangen van batterijen. De meeste rookmelders – vooral in huishoudens – waren niet op de netspanning aangesloten. Tegenwoordig zijn alle rookmelders die nieuw worden verkocht dit wel. Het is anno nu dus geen kwestie meer van batterijen vervangen, maar van de complete rookmelder vervangen. Moet een rookmelder dan vervangen worden? Jazeker. Hier lees je waarom en wanneer.

Waarom moet een rookmelder vervangen worden?

Rookmelders moeten vervangen worden om veiligheid te kunnen blijven garanderen. Elk apparaat kan falen, ook een rookmelder. Hoewel veel rookmelders zijn uitgevoerd met een zelftestfunctie, kan men niet voorzichtig genoeg zijn. Zekerheid gaat boven alles. Het is zeker niet zo dat een rookmelder vaak vervangen moet worden. Bovendien zijn rookmelders goed te betalen. Het is alles bij elkaar dus een logische beslissing.

Wanneer moet je een rookmelder vervangen?

Maar wanneer moet je een rookmelder vervangen? Er zijn twee mogelijkheden. Koop je een nieuwe rookmelder, dan geeft de fabrikant een termijn op waarbinnen deze vervangen moet worden. Hoe lang dit is, is afhankelijk van het merk en model. Overschrijd deze termijn echter nooit. Behalve dat dit kan leiden tot onveilige situaties, kan het ook problemen geven met je verzekeraar. Wanneer er brand is geweest en blijkt dat de rookmelder ten tijde van die brand niet aan de eisen voldeed, heb je mogelijk een probleem.

 

Het kan zo zijn dat de vervangdatum van de rookmelder 15 jaar is. In dat geval dien je hem eerder te vervangen. Sinds 2003 is het namelijk niet alleen verplicht om een rookmelder te hebben die op 230V netspanning opereert: er is ook bepaald dat deze elke tien jaar vervangen dient te worden.

Schaf je nieuwe rookmelder online aan

Is jouw rookmelder toe aan vervanging? Kijk dan snel in het aanbod rookmelders. Je bestelt de door jou gewenste rookmelder eenvoudig en snel online.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.