Wanneer kies je voor koolmonoxidemelders?

Wanneer kies je voor koolmonoxidemelders? Wil je een eenvoudig antwoord? Het eenvoudige antwoord luidt: in alle situaties waarin er een risico is op het ontstaan van koolmonoxide en de bijbehorende koolmonoxidevergiftiging. Maar in welke situaties is dat precies? Je leest er hier alles over.

Koolmonoxidemelder

Scroll om verder te lezen

Wil je ontruimingsplan aanvragen?

Wat is koolmonoxide precies?

Even een klein stukje informatie vooraf: wanneer wij het hebben over koolmonoxide, hebben wij het over koolstofmonoxide. Dat is de volledige naam, maar in de volksmond wordt vaak de term koolmonoxide gebruikt. Ze betekenen dus hetzelfde.

 

Koolmonoxide, CO, is een verbinding van koolstof en zuurstof. Dat klinkt niet zo gevaarlijk, maar dat kan het wel zijn. In te grote hoeveelheden is koolmonoxide dodelijk. Je kunt dan koolmonoxide vergiftiging oplopen. Vroeger werd dat ook wel kolendamp genoemd. Koolmonoxide vergiftiging ontstaat bij een onvolledige verbranding van onder andere kolen, maar ook gas. Dit is gevaarlijk, helemaal wanneer dit plaatsvindt in een niet geventileerde of slecht geventileerde ruimte. Bij een te hoog CO-percentage in de lucht, zul je het bewustzijn verliezen en stikken.

 

Wat koolmonoxide zo gevaarlijk maakt, is dat het reukloos is. Je hebt niet door dat je het inademt. Daarom is een koolmonoxidemelder dus zo belangrijk.

Wanneer kies je voor koolmonoxidemelders?

Je kiest voor koolmonoxidemelders op plekken waar een risico bestaat op koolmonoxide vergiftiging. Dit zijn plekken waar verbranding plaatsvindt. In de praktijk betekent dit in de meeste gevallen plekken waar aardgas verband wordt. Denk aan ovens en gasfornuizen, CV-ketels / geisers en, gaskachels. Kortom: in een zeer groot percentage van huishoudens en bedrijven. Ook houtkachels die niet goed branden (bijvoorbeeld door vervuiling in de schoorsteen) vormen een risico.

 

Kortom: alleen op plekken waar geen sprake is van verbranding, is een koolmonoxidemeter niet nodig. Denk aan een gasvrije nieuwbouwwoning. In alle andere gevallen zijn koolmonoxidemelders absoluut aan te raden. Want nogmaals: koolmonoxide vergiftiging heeft men in de meeste gevallen niet door. Merk je dat je zonder duidelijke aanleiding een grieperig gevoel krijgt, misselijk of slaperig wordt of je hartslag versnelt? Dan kan dit duiden op een koolmonoxide vergiftiging. Open ramen en deuren en verlaat de ruimte direct om frisse lucht in te ademen. Een koolmonoxidemelder waarschuwt je lang voordat je zelf eventueel de symptomen van een vergiftiging herkent. Schaf jouw koolmonoxidemelder aan in de webshop.

Gerelateerde producten

Rookmelder Smartwares RM218

Rookmelders

Nooduitgang naar rechts

Veiligheidspictogram

Brandblusser schuim 6 liter

Brandblusser

Vluchtladder ARBO centrum

Vluchtladder

Meer advies nieuws lezen?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?