Hoe rookmelders plaatsen?

Rookmelders zijn essentieel voor goede brandveiligheid. Veel mensen en bedrijven zijn dan ook tevreden dat zij rookmelders hebben en vertrouwen hier blindelings op. Maar is het zo eenvoudig? Niet helemaal. Een rookmelder moet rook zo snel mogelijk kunnen detecteren. De juiste plaatsing is hiervoor cruciaal. Maar hoe moet je rookmelders plaatsen? In deze blog gaan wij in op de do’s en don’ts.

Scroll om verder te lezen >>

Wil je ontruimingsplan aanvragen?

Hoe rookmelders plaatsen? Stap 1: de juiste ruimte

Effectief rookmelders plaatsen, begint met het kiezen van de juiste ruimte. Waar je rookmelders plaatst, is ook afhankelijk van hoeveel je er hebt. Gaat het om één rookmelder? Kies dan voor een centrale plek. In een woning is dit bijvoorbeeld in de hal. Waar je de rookmelder vervolgens hangt, komt aan bod in de volgende stap. In een bedrijf is de eerste plek waar je een rookmelder plaatst de centrale hal, bijvoorbeeld bij de receptie. Tenzij er ergens anders een significant groter gevaar op brand is.

Kies de juiste hoogte

De volgende stap is om rookmelders op de juiste hoogte te hangen. Rook is het gevolg van vuur, en dus komt hier hitte bij kijken. Wat doet hitte? Het stijgt op. Een rookmelder moet dus altijd hoog genoeg hangen om hitte te kunnen detecteren. Plaats een rookmelder daarom bij voorkeur hoog in de ruimte. Plaats je deze te laag en ontstaat er op een hoger gelegen plek brand, dan zal de rookmelder dit pas kunnen detecteren wanneer het te laat is.

Plaats je een rookmelder op een centrale plek zoals bedoeld in stap 1? Plaats deze dan op een hoog punt aan de wand op een plek waar de rook de weg omhoog zoekt. Bijvoorbeeld bovenaan het trapgat, en anders hoog in de hoek van de ruimte.

Hoe plaats je meerdere rookmelders?

Wil je meerdere rookmelders plaatsen? Dat is verstandig. Plaats sowieso rookmelders in alle ruimte waar een verhoogd kans op brand is. Denk aan de keuken, maar ook ruimtes met elektrische apparatuur, bijvoorbeeld. Houd daarbij de voorgaande tips in de gaten: plaats de rookmelder hoog genoeg en op een punt waar rook snel kan worden opgemerkt.

Hoe plaats je meerdere rookmelders?

Wil je rookmelders aanschaffen? Dan kun je terecht in de webshop van ARBO winkel. Wij bieden je verschillende soorten rookmelders. Je kunt echter ook altijd bij ons terecht voor advies. Wij kunnen je adviseren over de ideale soorten rookmelders en de perfecte plaatsing hiervan.

Gerelateerde producten

Rookmelder Smartwares RM218

Rookmelders

Nooduitgang naar rechts

Veiligheidspictogram

Brandblusser schuim 6 liter

Brandblusser

Vluchtladder ARBO centrum

Vluchtladder

Meer blogs lezen?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.