Hoe test ik een rookmelder?

Op een rookmelder moet je 24/7 kunnen vertrouwen. Wanneer er brand uitbreekt, kan een rookmelder dit vrijwel altijd eerder detecteren dan dat je dit zelf kunt. Met andere woorden: een rookmelder kan ernstige schade voorkomen of beperken en zelfs levens redden. Dan moet je er wel van op aan kunnen dat deze werkt. Daarom is het goed om de rookmelder te testen. Maar hoe test ik een rookmelder? Vraag jij je misschien af. Dit is hoe het werkt.

Hoe test ik een rookmelder?

Een rookmelder testen is in de meeste gevallen niet moeilijk. Vrijwel elke rookmelder is namelijk uitgerust met een testknop. Door de testknop in te drukken, moet het alarmsignaal afgaan. Gebeurt dit niet, dan werkt de rookmelder niet. Dat kan een aantal redenen hebben. Wellicht is hij vervuild geraakt. Het komt echter vaker voor dat de batterij leeg is. Hier moet de melder in principe zelf voor waarschuwen, maar dit signaal wordt wellicht niet altijd gehoord, of werkt niet. Ook kan het natuurlijk zo zijn dat de melder defect is.

 

Heb je de rookmelder getest en doet deze het niet? Vervang dan – indien van toepassing – eerst de batterij. Is de melder op het lichtnet aangesloten, dan is deze hoogstwaarschijnlijk defect.

 

De test van de rookmelder is in principe betrouwbaar. Wil je toch dubbel checken, dan kun je altijd even een vlam onder de rookmelder houden om te zien of deze dan wel reageert. Gebeurt het ook nu niet, dan weet je echt 100% zeker dat of de batterij of de melder aan vervanging toe is.

Nieuwe rookmelder aanschaffen?

Moet je een nieuwe rookmelder aanschaffen? Dat kan snel en eenvoudig in de webshop van ARBO winkel. Je bent ook welkom in onze fysieke winkel in Ede. Een tip: schaf direct een rookmelder aan die werkt op het lichtnet. Op die manier weet je zeker dat deze altijd stroom heeft. Mocht de stroom uitvallen, dan heeft deze altijd nog een back up batterij.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.